- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Столтенберг о нападима Кијева на руску територију: Украјина има право да се брани

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг прокоментарисао је нападе Кијева на територију Русије, рекавши да Украјина користи своје право да се брани.
„Наш став по том питању остаје исти: Украјина има право да се брани“, рекао је Столтенберг који учествује на неформалном састанку министара спољних послова земаља чланица Алијансе у Норвешкој.
Он је додао да ће НАТО наставити да подржава Украјину „колико год буде потребно“.

„Али то не значи да су НАТО и чланице НАТО-а део сукоба. То је била наша одлука: да подржавамо Кијев, а да не постанемо страна у сукобу. НАТО има два важна задатка по том питању: да подржава Украјину и да спречи ширење конфликта ван граница те земље“, појаснио је Столтенберг.

Такође је истакао да ће министри спољних послова земаља Алијансе на неформалном самиту у Норвешкој разговарати о одлукама у области обуздавања и одбране које могу бити донете на самиту у Вилњусу 11. и 12. јула. Столтенберг очекује да ће тада бити донета одлука и о минималном нивоу издатака за одбрану у износу од два одсто БДП-а.
Украјина је 30. маја извела терористички напад дроновима на Москву. Коришћено је осам беспилотних летелица. Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су напади одговор кијевског режима на ефикасне ударе руских снага на један од центара за доношење одлука. Кремљ је приметио да Запад није осудио украјинске нападе дроновима на Москву.
Поглед на Москву  - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
РУСИЈА
Руски амбасадор: Америка игнорише нападе на Москву и подстиче украјинске терористе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала