Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић из Кишињева: Даћемо све од себе да се ствари врате у нормалу, али за танго је потребно двоје

© PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJEПредседник Србије Александар Вучић у Кишињеву
Председник Србије Александар Вучић у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић учествује на самиту европске политичке заједнице у Кишињеву, одакле се обратио јавности. Вучића је на почетку самита дочекала председница Молдавије Маја Санду.
Следе нам не лаки састанци и важно је да покушамо да сачувамо мир и стабилност. Разговарао сам јутрос са нашим људима са севера Косова, молио их да у својој одлучности истрају у борби за право и правду, да то чине у односу пре свега према Кфору на миран начин. За нас је важно да се наставе покушаји да се разуме да су избори на којима је гласало 3.4 одсто бирача били нелегитимни, да не намећу своју вољу на силу и не уводе специјалне полицијске снаге и не малтретирају и не прогоне српски народ, рекао је Вучић.
Данас ћу имати састанке са Шолцом и Макроном и другим премијерима и председницима. Покушаћемо да дамо све од себе да се ствари врате у нормалу, али за танго је потребно двоје, не зависи само од нас, додао је председник Србије.
На питање да ли САД после санкција Приштини мењају курс, Вучић каже да то није случај у стратешком смислу, а да је њихова реакција уследила јер је јасно ко је одговоран за ескалацију.
„Важно је да нас чују, када неко месецима ради на ескалацији, сада је то стварно наишло на осуду. Надам се да ће тако бити и са Европљанима, али мислим да неће бити са свима. Оно што је проблем је да смо могли да предвидимо оно што се догађало пре три дана на северу Косова и Метохије, али нисмо могли да спречимо зато што постоји тврдоглавост и неодговорност једне стране“, објаснио је Вучић.
Вучић је додао да би најснажнији корак који би довео до деескалације био повлачење градоначелника који су изабрани на изборима на које је изашло три одсто бирача.
„То се нигде никад није десило. То мора да буде први корак и онда мислим да ћемо имати довољно снаге да наставимо са разговорима како бисмо, не само деескалирали ситуацију, већ и направили неке кораке унапред“, рекао је председник Србије.

Вучић са Фон дер Лајен: Делимо посвећеност миру и стабилности

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Кишињеву са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и навео да са њом дели исту посвећеност заједничкој будућности, миру и стабилности.
„Захвалан сам председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен на свему што ради у циљу повезивања земаља региона, као и придруживања Западног Балкана Европској унији, као и на томе што делимо исту посвећеност заједничкој будућности, миру и стабилности“, написао је Вучић на Инстаграму*.

Вучић се састао и са Макроном, захвалио на подршци поводом дешавања на КиМ

„Захвалио сам председнику Макрону на чврстом ставу и подршци коју је пружио Србији поводом најновијих дешавања на КиМ“, написао је Вучић на Инстаграму* и додао:
„Изразио сам забринутост због најновије ескалације насиља на Косову и Метохији, а са председником Макроном сам разговарао и о даљим корацима у циљу одржања мира и стабилности у региону“.

Сусрет са Зеленским, Јаковом, шпанским премијером, премијером Луксембурга...

"Кратак и добар разговор са председником Зеленским и премијером Луксембурга Гзавијеом Бетелом", написао је Вучић на друштвеним мрежама.
Вучић се у Кишињеву сусрео и с премијером Шпаније Педром Санчесом с којим је разговарао о сложеној ситуацији на Косову и Метохији и модалитетима за решавање кризе.
Вучић је захвалио Шпанији на подршци, разумевању и уважавању ставова Србије, као и на непоколебљивом и доследном поштовању принципа међународног права.
Вучић се у Кишињеву састао и са Владимиром Зеленским, премијером Холандије Марком Рутеом, председником Црне Горе Јаковом Милатовићем, председником владе Луксембурга Гзавијеом Бетелом, српском чланицом Председништва БиХ Жељком Цвијановић, председницом Грчке Катерином Сакеларопулу, председником владе Северне Македоније Димитром Ковачевским и премијером Албаније Едијем Рамом, те канцеларом Аустрије Карлом Нехамером.
Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СРБИЈА
Вучић данас у Кишињеву, планиран сусрет са Шолцом, Макроном и Борељом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала