- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Београдски фестивал европске књижевности од 6. до 8. јуна

CC0 / Pixabay / Књига, илустрација
Књига, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
Пратите нас
Читања познатих писаца, панел о књижевности и политичкој коректностиипанел о Италу Калвину поводом 100 година од рођења великог италијанског и европског писца део су програма 12. Београдског фестивала европске књижевности који ће бити одржан од 6. до 8. јуна у Дому омладине Београд.
Гости Београдског фестивала европске књижевности биће једна од најзначајнијих савремених словеначких књижевница Катарина Маринчич, романсијер из Црне Горе Владимир Јаћимовић чији је роман „Повратак на Зејрек“ прошле године привукао велику пажњу читалаца и књижевне критике, као и један од најзначајнијих савремених српских прозних писаца Веселин Марковић.
© Фото : Спутњику уступио Архипелаг/Станислав МилојковићВеселин Марковић
Веселин Марковић - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Веселин Марковић

Књижевност и политичка коректност

Београдски фестивал европске књижевности биће отворен 6. јуна, у 19.30 часова, панелом „Књижевност и политичка коректност“.
У разговору о узроцима због којих је политичка коректност постала тако снажан изазов савременој књижевности, као и о томе шта успон политичке коректности значи за критичко мишљење и демократију учествоваће др Небојша Владисављевић, професор на Факултету политичких наука у Београду, песникиња Ана Ристовић, песник и издавач Гојко Божовић и књижевна критичарка Марија Ненезић.
Питање односа књижевности и политичке коректности провлачиће се као лајтмотив кроз све програме овогодишњег издања фестивала, најавио је организатор, издавачка кућа „Архипелаг“.
Други панел Београдског фестивала европске књижевности посвећен је стогодишњици рођења великог италијанског и европског писца Итала Калвина.
Учесници панела „Калвино класик за нови миленијум – 100 година од рођења Итала Калвина“ су др Снежана Милинковић, професорка на Филолошком факултету у Београду, Роберто Ћинкота и Гојко Божовић.
© Фото : Спутњику уступио АрхипелагКатарина Маринчич
Катарина Маринчич - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Катарина Маринчич

Најбоље од свега и најбоље за све

Замишљен као недеља врхунске књижевности, 12. Београдски фестивал европске књижевности одвија се под мотом: „Најбоље од свега. Најбоље за све“.
Београдски фестивал европске књижевности је мултимедијални догађај у коме се књижевност представља кроз различите форме - од књига и јавних читања, преко разговора писаца с публиком, до панела и других догађаја.
Фестивал је протеклих година привукао велику пажњу јавности, а његови гости били су Давид Гросман, Хавијер Серкас, Петер Естерхази, Клаудио Магрис, Флоранс Ноавил, Инго Шулце, Гоце Смилевски, Фиона Сампсон, Арис Фиоретос, Терезија Мора, Драго Јанчар, Џевад Карахасан, Јани Вирк, Петер Салмон, Хатиџе Акин, Реј Робертсон, Барби Марковић, Венко Андоновски, Томас Мајнеке, Бранко Чегец и Амир Ор.
Улаз на све програме Београдског фестивала европске књижевности је слободан.
Секвоја (2022) Енеса Халиловића - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
КУЛТУРА
Добитници Велике награде Иво Андрић — Енес Халиловић и Сандро Веронези /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала