- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

ИНФОГРАФИКА Господари Арктика: Kако је Русија створила страшну Северну флоту

Пратите нас
Првог јуна обележена је 290. годишњица од оснивања Северне флоте Русије.
До 2014. године Северна флота се сматрала "најмлађом" од свих војних флота Русије, али је датум формирања флоте наредбом главнокомандујућег воjно-поморских снага пребачен са 1933. године на време пре две стотине година, када је створена Архангелска војна лука.
Флота jе 1733. године почела као ескадра за заштиту северних територија Руског царства, поморских трговачких путева и риболова у Белом мору.
Значај поморских снага на Северу постао је још очигледнији у 19. веку са развојем парних машина и како је у Арктичком региону расла конкуренција између великих сила тог доба. Касније, совјетска влада је била свесна важности северних граница и створила је Северну флотилу са патролним бродовима, подморницама класе Д и разарачима.
Северна флотила је била преименована у Северну флоту 1937. године и играла је важну улогу у Другом светском рату. На пример, подморница К-21 под командом Николаја Лунина успела је да оштети нацистички бојни брод "Тирпиц", који се сматрао бисером у круни немачке морнарице.
После пораза нациста 1945. године, 85 морнара Северне флоте је добило звање Хероја Совјетског Савеза, највише награде СССР-а. Након тога, Северна флота Русије се брзо ширила. У послератном времену она је постала највећа јединица војно-морских снага СССР-а.
Погледајте инфографику Спутњика да бисте сазнали више о главним бродовима руске Северне флоте и њиховом страшном наоружању.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала