Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти изнео два услова Приштине за нове изборе на северу Косова

© AP Photo / Frederic SierakowskiАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти условио је одржавање нових избора у општинама на северу КиМ окончањем, како је навео „насилних протеста испред општина на северу“ и пуном применом Бриселског споразума.
Курти је то објавио на Твитеру након телефонских разговора са замеником саветника за националну безбедност САД Џонатаном Финером и америчким сенаторима Крисом Марфијем, Питом Рикетсом и Џин Шахин.
„Уклањање насилне руље испред зграда општина и пуна примена Бриселског споразума је пут ка деескалацији, до нових избора“, написао је Курти.
Француска и Немачка позвале су Београд и Приштину да што пре организују нове изборе у општинама на северу КиМ у којима је дошло до тензија, рекао је јуче француски председник Емануел Макрон, након разговора који су он, немачки канцелар Олаф Шолц и шеф европске диломатије Жозеп Борељ одржали са председницима Србије и тзв. Косова Александром Вучићем и Вјосом Османи на маргинама састанка Европске политичке заједнице у Молдавији.
Борељ је на Твитеру саопштио да су на састанку изнета три захтева - одржавање нових избора на северу КиМ, обезбеђивање учешћа Срба на њима и започињање рада на успостављању Заједнице српских општина.
Олаф Шолц и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СРБИЈА
Макрон, Шолц и Борељ траже нове изборе на северу КиМ и формирање ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала