- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Несвакидашњи удар европских „елита“ на Орбана: Траже да опозиција представља Мађарску

© Sputnik / Лола ЂорђевићВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
Пратите нас
Необавезујућа резолуција Европског парламента у којој се наводи да Мађарска не би требало да председава Саветом Европске уније још је једна пакост и апсолутни аутогол политичког Брисела, сматра политиколог Стеван Гајић.
Пет од седам посланичких група Европског парламента подржава предлог резолуције у којој се наводи да Мађарска не би требало да преузме председавање Саветом ЕУ у другој половини следеће године, јер се тиме систематски крше принципи и вредности ЕУ.
Резолуција о владавини права биће усвојена великом већином“, рекла је у среду пре почетка дебате ауторка нацрта резолуције, француска посланица из групе „Зелених“ Гвендолин Делбос-Корфилд.

Антимађарска резолуција Европског парламента

Холандска либералка Софи Инт Велд истакла је у дебати да је председавање Саветом ЕУ прилика да председавајућа земља стави своје политичке приоритете на прво место, те да стога сцену не треба препустити мађарском премијеру Виктору Орбану, који води антиевропску политику.
„Ту позорницу не треба препустити Виктору Орбану, већ онима у Мађарској које је он ућуткао“, рекла је она.
У нацрту правно необавезујуће резолуције, коју су посланици усвојили у четвртак, поставља се питање „да ли Мађарска може кредибилно председавати Саветом ЕУ с обзиром на то да не поштује законе и вредности ЕУ и принципи искрене сарадње“.
Европски парламент не може да утиче на ред председавања Саветом ЕУ јер је то искључива надлежност држава чланица. Све државе чланице председавају Саветом шест месеци по унапред утврђеном редоследу. Последњи пут је то урађено 2016. кад је одређен ред председништва до 2030. године.

Пакост бриселске бирократије

Резолуција је још једна пакост бриселске бирократије, односно „колективног ЕУ-НАТО“ према Мађарској и неће ни мало наштетити Орбановој власти, само ће код његових бирача потврдити исправност његове политике, каже за Спутњик политиколог др Стеван Гајић.
Резолуција се доноси због Украјине зато што Орбан није са политичким Бриселом у истом броду, али и због вредносних питања, додаје Гајић.
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СВЕТ
Европски парламент усвојио резолуцију против Мађарске
„Што се тиче вредности, то је тек посебно глупо, с обзиром да Источна Европа генерално пружа отпор Истамбулској декларацији и комплетном постмодерном пакету вредности на које се ЕУ позива. Али то им се сад толерише јер су укључени у ратне напоре против Русије, поприлично ентузијастично. А Мађари имају два 'жута картона', први што се не уклапају у ратну пропаганду и ратне напоре, а други што се не уклапају у те вредносне критеријуме и тиме дају лош пример осталима. То је једно довођење у корак које неће успети.“

Аутогол политичког Брисела

Гајић сматра да тај потез само додатно руши ионако уздрмане темеље ЕУ, што Орбану нимало не смета већ му резолуција представља још један орден код његовог бирачког тела.
„Посебно иритира то што се директно мешају у унутрашњу политику тиме што говоре о 'гласовима који не могу да се чују'. Дакле, то је директно позивање на мешање у унутрашње ствари Мађарске и тиме се само потврђује оно што говоре и Орбан, и Сијарто, и остали мађарски званичници.“
Резолуцијом је бриселска бирократија изиритирала не само Мађаре већ и политичке снаге других земаља које себе доживљавају као потенцијалне мете сличних резолуција.
„То се пре свега односи на источноевропске земље у којима су јаке конзервативне снаге. Мислим на Пољску пре свега, у којима такође постоји једна врста идеолошке борбе и културолошких ратова. Једноставно, мислим да је с које год стране да се погледа то један апсолутни аутогол за политички Брисел“, закључио је Гајић.
Премијер Мађарске Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
РУСИЈА
Орбан позива да се спречи украјинска контраофанзива: „То ће бити крвопролиће“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала