- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Рејтинг немачке владе лошији него икад, две трећине Немаца против испорука авиона Украјини

© AP Photo / Markus SchreiberОлаф Шолц
Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
Пратите нас
Рејтинг немачке савезне владе најнижи је од доласка на власт, показало је истраживање јавног мнења „Немачки тренд“, спроведено на захтев јавног сервиса АРД.
Само 20 одсто испитаника је задовољно или потпуно задовољно радом владајуће коалиције, што је пад од осам одсто у односу на мај. Незадовољно или мало задовољно радом је 79 одсто, што је раст од 10 одсто.
То је најлошији резултат владајуће коалиције од када је влада формирана у децембру 2021. године, наводи се у истраживању.
Рејтинг владајуће коалиције је у паду, док расте опозициона Алтернатива за Немачку (АфД). АфД је у односу на пре месец дана ојачао два одсто и сада би освојио 18 одсто гласова на изборима, те се изједначио на другом месту по популарности са владајућим СПД-ом, док су на првом месту демохришћани (ЦДУ/ЦСУ) са 29 одсто подршке, који су у последњих месец дана пали за један одсто.
Зелени са 15 одсто подршке бележе најлошији резултат од парламентарних избора у септембру 2021. године.
Четири петине испитаника сматра да је странкама владајуће коалиције потребно сувише времена за решавање горућих проблема, а исто толико њих мисли да би савезни канцелар Олаф Шолц требало да да јасне смернице унутар владе.
Већина Немаца је и даље против испорука немачких авиона Украјини, а томе се противи 64 одсто испитаника, док је 28 одсто за испоруке.
Када је у питању испорука оружја Украјини, 43 одсто сматра да је она на довољном нивоу, 37 одсто да је отишла предалеко, док 14 одсто сматра да није довољна.
Лоше су оцењени и дипломатски напори немачке владе у вези са сукобом у Украјини. Тако 55 одсто испитаника сматра да напори немачке владе да се постигне мир нису довољни.
Истовремено, 42 одсто Немаца сматра да би постојеће санкције против Русије могле да се пооштре.
Када је у питању унутрашња политика, бирачи су подељени и у вези са питањем преласка на алтернативне изворе енергије и забраном грејања на гас и лож уље, па тако 45 одсто испитаних сматра да је забрана у начелу исправна, док се 49 одсто њих томе противи.
Уједно, њих 67 одсто страхује да би планиране мере за замену система грејања могле да прекораче њихове финансијске могућности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала