- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шта се дешава са заменом норвешких, данских и шведских круна у Србији: Објашњење из НБС

CC0 / Pixabay/Samson Jay / Данске круне
Данске круне - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
Пратите нас
Због учесталих питања грађана о могућности замене норвешке, шведске и данске круне за динаре, Народна банка Србије је објавила да је овим валутама дозвољена трговина на нашем тржишту, али да када је реч о данској и норвешкој круни, стране банке тренутно не откупљују ове валуте, те је смањен интерес домаћих банака и мењача за њиховим откупом.
Након обавештења пословних банака из иностранства са којима НБС сарађује у сегменту купопродаје ефективног страног новца да тренутно престају са откупом норвешке круне од пословних и централних банака, као и због чињенице да Норвешка централна банка не откупљује ову валуту од банака, НБС је престала да до даљег прима новчанице у овој валути од банака у Србији, о чему су банке обавештене.
Из истих разлога је Народна банка крајем 2022. године престала до даљег и са пријемом данских круна.
Када је реч о шведској круни, промет њоме у форми ефективног страног новца и даље се обавља како на домаћем, тако и на међународном тржишту.
НБС такође још има могућност за продају ове валуте у форми ефективног страног новца банкама у иностранству али постоје назнаке да поједине иностране банке престају и са откупом ове валуте у форми ефективног страног новца.
Из НБС наводе да су у контакту са иностраним пословним и централним монетарним властима релевантних земаља ради добијања детаљнијих информација и смерница у вези са наведеним пословима у наредном периоду.
Напомињу да банке, овлашћени мењачи и јавни поштански оператори слободно доносе одлуку да ли ће трговати неком валутом са листе валута којима је дозвољена трговина на девизном тржишту Србије, зависно од њиховог интереса, пословне политике и оперативних могућности.
Централна банка помно прати актуелна дешавања и у случају промене ситуације на међународном тржишту везано за послове купопродаје ефективног страног новца у наведеним валутама и евентуалног поновног омогућавања откупа данске и норвешке круне, благовремено ће обавестити банке о томе, саопштено је из НБС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала