Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Сви на Западу знају да је Приштина крива, али ми од тога немамо ништа – Курти неће престати

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да сви на Западу знају да је Приштина крива, да је Курти крив, али да ми од тога немамо ништа.
"Курти зна да шта год он да уради, Американци, Немци и Енглези биће чврсто за то да мора да се чува тзв. косовска незавиност и да се не дозволи да се наруши, како год да то звучи, територијални интегритет и суверенитет Косова, да се никако не дозволи да се хиљаду српских војника и полицајаца врати на КиМ, чак ни широка аутономија за Србе, већ нека НВО+ за ЗСО – и то је то", рекао је Вучић за Прву телевизију.
Он је додао да је сукоб на северу КиМ започела тзв. косовска полиција, а Европска унија је и данас изашла са саопштењем у ком позивају обе стране (Београд и Приштину).
"Губимо време и свакога дана може да дође до ескалације сукоба јер Курти свакога дана шаље специјалне снаге. Он жели да Србија и НАТО уђу у рат, а нама то никако није интерес", навео је Вучић.
Нагласио је да је ситуација веома компликована.

"Разговор са (француским председником Емануелом) Макроном и (немачким канцеларом Олафом) Шолцом је био тежак. Мислим да сам имао најоштрији наступ. Они не желе сукоб у Европи, али не знам како мисле да се из овога изађе. Тек ћу од понедељка, уторка, када се састанем са америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а и сутра ћу вероватно да разговарам са амбасадорима, тек онда ћу да позовем и разговарам са Србима са КиМ", навео је председник Србије.

Он је поновио да не разуме како је неко смислио и мислио да из овога изађемо.
Казао је да је потребно бар за почетак повући специјалце да имамо нешто да кажемо људима.
"Знам да би Србима одговарало да имамо локалну власт да се мало спусте тензије. Пустите ме да преговарам, да нешто обезбедим за Србе", рекао је Вучић, коментаришући предлог западних лидера о понављању избора у општинама на северу КиМ.
Ипак, додао је, није добро решење ни излазак на изборе пре формирања Заједнице српских општина, јер је то и био разлог за напуштање институција и бојкот избора.
Он је додао да не разуме смисао одржавања нових избора на КиМ.

"Ми ћемо на њима (изборима) свакако да победимо, а они ће и даље да нас лажу да ће да формирају ЗСО, као што нас лажу више од 10 година".

"Ми морамо да видимо шта је то што ће наш народ да добије, а не само шта наш народ попушта. Ми желимо мир, компромис и спуштање тензија", рекао је Вучић.

"Постаје ми све теже ово око Косова и Метохије, предстоје нам тешки дани, нисам оптимиста, али ми смо за то да разговарамо и деескалирамо ситуацију", истакао је.

Додао је да је разговарао са четворицом америчких званичника телефоном.
"Са господином (Џоном) Финером, замеником Џејка Саливена. Једним од најважнијих људи у Америци. Он је уз председника Бајдена вероватно најважнији човек у САД. Разговарао сам са Дереком Шолеом, претходно Кристофером Хилом, са Крисом Марфијем сам пре два дана разговарао. Дакле, толико је тешка ситуација на КиМ. Зато видите код мене толико страсти, зато што знам колико се опасности крије иза тога и зато се трудим да сачувамо и наш народ и мир и да сачувамо целу земљу", рекао је председник Србије.
Један институт, како је навео, ради анализу хибридног рата који се води против њега и резултати су, казао је - застрашујући.

Вучић о притисцима да Србија уведе санције Русији: 16 месеци нисмо променили став

Вучић је рекао да су на Самиту Европске политичке заједнице у Кишињеву сви причали само "Србија, Путин, нисте увели санкције Русији, а ми смо увели санкције".
Он је поновио да се руковао са украјинским председником Владимиром Зеленским и додао да је у четири минута разменио ставове са њим.
"Онда после тога добијем генијално питање– пошто сте стајали са Зеленским хоћете ли сад увести санкције Русији. Зашто бисмо сад увели санкције Русији?", упитао је Вучић и нагласио:
"Као што видите Србија 16 месеци није променила свој став".

Вучић: Расписао бих изборе већ у септембру, прелазне владе неће бити док сам жив

Вучић је рекао да би расписао изборе већ у септембру, али да их опозиција не жели и да прелазне владе коју они траже неће бити док год је жив, јер зна шта је држава и Влада и да се са тим не треба играти.
"Ја их позивам на разговор, али они нису заинтересовани. Кажите, хоћете изборе - ево вам избори. Кажите 'хоћемо у септембру', ево имате их у септембру. Мислим да су лоши избори у овом тренутку, али ви кажете да их хоћете и ево добићете их", навео је Вучић и додао да их опозиција заправо не жели.
Он је казао и да прелазне владе неће бити док је, како је рекао, жив.
Он је упитао ко би и ушао у прелазну владу.
"Неко, ко је смислио да може. Зато што је упалио неку зграду или неколико стакала поломио. Ви разумете да када формирате ту владу, било да траје шест месеци или годину дана да је та земља разорена. Тим министрима нико не може ништа, баве се само својом промоцијом због избора. Буквално све стаје", рекао је Вучић.
Нагласио је да у таквој ситуацији постоји опасност да владом управља страни фактор.
Вучић је најавио ће за три или четири дана Жељко Митровић укинути ријалити на “Пинку“. На питање да ли ће бити других ријалитија, Вучић је рекао да не зна и да то РЕМ треба да регулише у будућности.
Предато наоружање - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
СРБИЈА
До сада предато 67.000 цеви и минско-експлозивних средстава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала