Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На северу Косова и Метохије мирно, Срби и даље протестују /фото/

© Sputnik / Теодор АнастасијевићЗвечан
Звечан - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2023
Пратите нас
На Косову и Метохији је мирно, а испред општинских зграда у Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану окупљен је мањи број грађана.
У општинским зградама су и даље припадници тзв. косовске полиције и специјалци, које обезбеђују војници Кфора распоређени око зграда општина.
Између припадника међународне мировне мисије и грађана су бодљикава жица и метална ограда на коју су грађани поставили српске заставе, јавља Танјуг.
И данас неколико стотина људи окупило се у Звечану. Тмуран и кишовито дан није поколебао мештане да се окупе крај бодљикаве жице и металне ограде како би на миран начин изразили протест због упада специјалних снага тзв. косовске полиције у зграду општине, јавља дописник Спутњика.
Ситуација је мирна а грађани се и даље окупљају.
Због најновијих догађаја и списка који је јуче изнео Аљбин Курти многи од њих се скривају и негодују због снимања и фотографисања из страха да се и они не нађу на фамозном списку за хапшење Срба који на миран начин исказују свој протест и незадовољство.
© Sputnik / Теодор АнастасијевићТренутна ситуација у Звечану
Звечан - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2023
Тренутна ситуација у Звечану
Грађани на протестима у три општине захтевају да се припадници такозване специјалне полиције повуку из општина на северу Косова и да нови градоначелници изабрани 23. априла на изборима које су Срби бојкотовали, не улазе у општинске просторије.
Такође захтевају ослобађање Срба ухапшених током протеста у Звечану 29. маја, када је због насилног уласка албанских градоначелника у зграде општина на северу дошло до сукоба између тзв. косовске полиције и припадника Кфора са грађанима.
Том приликом повређено је више од 50 Срба и преко 20 припадника међународне мировне мисије. Од Срба ухапшених после сукоба у Звечану, двојица су и даље у притвору.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала