- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници објашњавају како правилно комуницирати са мачкама

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМачке на изложби "Кошарики шоу" у Москви
Мачке на изложби Кошарики шоу у Москви - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2023
Пратите нас
Не знате како да се носите са мачкама? Једна једноставна ствар може помоћи.
Недавно истраживање је открило да је најбољи начин комуникације са крзненим пријатељем „мачји осмех“, баш као што то раде мачке; у ствари, све што је потребно за израз лица је једноставно сужење очију и лагано трептање.
Фелинолози су дуго теоретисали о томе да такви гестови чине да се мачке осећају довољно угодно да би могле бити спремне да приђу човеку ─ чак и ако та особа животињи није позната.
Тим истраживача из Велике Британије одлучио је да докаже ову теорију и спровео неколико тестова.
У првом експерименту, истраживачи су одабрали групу мачака и тражили од њихових власника да полако трепћу мачићима док их гледају. Интеракција је снимљена камерама и показала је да су мачке реаговале спорим трептањем.
Током другог експеримента, мачкама су представљени људи које никада раније нису видели. Учесници су полако трептали када их је мачка погледала и пружили руку према љубимцу.
Као што су резултати показали, мачке не само да су трепнуле, већ су биле склоније томе да приђу људској руци у овој ситуацији.
„То је нешто што можете сами да испробате са својом мачком код куће или са мачкама које сретнете на улици. То је одличан начин да побољшате везу коју имате са мачкама. Покушајте да сузите очи као што бисте чинили у опуштеном осмеху, након чега ћете затворити очи на неколико секунди. Видећете да и они сами реагују на исти начин, а ви можете да започнете неку врсту разговора“, каже Карен Мекомб, коауторка студије и професорка на Универзитету у Сасексу.
Њен колега, коаутор чланка, Тасним Хамфри, означио је мачке као „недовољно проучавану врсту“ и искористио прилику да изрази наду да ће њихово истраживање „побољшати добробит мачака“, преноси Спутњик интернешнел.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала