- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Патријарх Порфирије служи литургију у Охриду на обележавању годишњице аутокефалности МПЦ

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије и архиепископ македонски Стефан
Патријарх Порфирије и архиепископ македонски Стефан - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2023
Пратите нас
Одазивајући се позиву архиепископа скопског и македонског Стефана, патријарх српски Порфирије ће 5. јуна, на Духовски понедељак, у древном храму Свете Софије у Охриду служити свету литургију, чиме ће свечано бити обележена прва годишњица аутокефалности Македонске православне цркве - Охридске архиепископије, саопштено је вечерас из СПЦ.
У храму Свете Софије биће обележена прва годишњица од када је у старој Саборној цркви Светог архангела Михаила у Београду поглавар СПЦ уручио Томос о аутокефалности поглавару Македонске православне цркве - Охридске архиепископије.
У саопштењу СПЦ се подсећа да је том приликом патријарх Порфирије рекао:
„По благодати Божјој и по промислу Божјем, данас имамо прилику да овенчамо то што већ постоји међу нама, а то је јединство које је у једном периоду било нарушено. Јединство је васпостављено, а онда отишло и корак даље у духу живота Цркве кроз векове, а то је да Македонска православна црква - Охридска Архиепископија има не само услове него и потребу и могућност да се организује као аутокефална Црква. Испоставља се да је то најбољи могући начин и метод за живот Православне Цркве и наше православне браће и сестара у Северној Македонији. Зато оно што смо већ реализовали кроз служење Литургије у Скопљу данас осећамо да треба јавно пред свима и документом који се зове Томос да обзнанимо пуноћи Цркве“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала