- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Препотентан, арогантан, смутљивац“: Додиков одговор америчком амбасадору о промени Дејтона

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ниједан амбасадор, укључујући и америчког, немају право да мењају Устав БиХ, односно Дејтонски споразум чији је он саставни део, већ то могу искључиво Српска и Федерација БиХ као уговорне стране.
Додик је рекао да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи „препотентан, арогантан и да не уважава чињенице“.
„Он прича како „није Бакир /Изетбеговић/ ни СДА бошњачки народ, није Додик ни СНСД српски народ“, али ето није ни Марфи америчка влада, ни америчка држава, ни народ, већ обични смутљивац“, рекао је Додик у Анкари, говорећи о Марфијевој изјави да је Дејтонски споразум „почетна тачка - темељ који треба надоградити“ и да „није сам себи циљ као што то представљају неки у Републици Српској“.
Из онога што Марфи говори, додао је Додик, апсолутно се види његова препотенција и колика је ароганција и неуважавање чињеница.
„Он говори да Дејтонски споразум није дефинитиван, да је неки темељ и да су они примењивали силу зато што нису могли да приволе стране у БиХ да се договоре. Он се хвали чињеницом да су примењивали силу и притисак да би дошли до решења које им одговара“, рекао је Додик.
Он је истакао да је Марфи дошао у БиХ „да би вратио ту методологију на сцену“.
„Апсолутно није у праву. Кад год нешто говори, говори како Република Српска наводно нешто не разуме. Ми савршено добро разумемо да је Дејтонски споразум потписан, а да су САД, Русија, Немачка, ЕУ, Француска и Велика Британија гаранти, односно сведоци тог споразума и да немају никаква овлашћења о његовом развоју. Једино овлашћење које имамо је уставна позиција, а то је да стране - Република Српска и ФБиХ могу да се договоре о неким стварима и променама Устава, а не амерички или било који амбасадор“, истакао је Додик.
Додик је, поводом изјаве шефа Представништва Републике Српске у Москви Душка Перовића да Запад припрема насилни сценарио за уклањање Додика са власти, рекао да није разговарао с њим о томе, али да се већ дуже време о томе прича.
Перовић је изјавио да амерички и британски амбасадори у Сарајеву Мајкл Марфи и Џулијан Рејли, уз подршку Кристијана Шмита припремају насилан сценарио за уклањање са власти председника Републике Српске Милорада Додика, преноси РТРС.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
РЕГИОН
„Млаћење празне сламе“: Додик одговорио америчкој амбасади
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала