Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина направила „црну листу“ Срба са протеста у Звечану: На списку између 70 и 80 људи

© Фото : Спутњику уступила Драгана Зечевић/НовостиНемиле сцене испред зграде општине у Звечану
Немиле сцене испред зграде општине у Звечану - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2023
Пратите нас
Дирекција тзв. косовске полиције у Приштини саопштила је да је покренула истрагу против између 70 и 80 демонстраната који су „експлозивним направама, ватреним оружјем, камењем и циглама напали службена лица-полицајце у Звечану 29. маја“.
Случај је покренут као „напад на уставни поредак Косова“, наводи се у дневном извештају полиције.
„Око 70-80 насилних особа 29. 5. 2023 у 17, користећи разне експлозивне направе, ватрено оружје, камење и бетонске цигле, напало је полицајце који су били на дужности. О случају је обавештен и тужилац, док полицијске јединице истражују случај“, наводи се у извештају, преноси Радио КиМ.
Након насилног упада тзв. косовске полиције у општинске зграде у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, како би увели председнике општина албанске националности изабране на изборима које су Срби бојкотовали, у понедељак 29. маја зграде општина блокирао је Кфор снагама за разбијање демонстрација.
Срби су се окупили на мирном протесту захтевајући да полиција и албански председници општина напусте зграде општина.
Без реакције на захтеве, војници Кфора су у поподневним сатима кренули у разбијање протеста на ком су окупљени седели на улици, пружајући ненасилан отпор.
Као последица интервенције војника Кфора, уследио је и отпор окупљених Срба.
У нередима је теже и лакше повређено око 80 цивила и војника Кфора из Мађарске и Италије.

Курти: Идентификовано 28 организатора и учесника напада на НАТО војнике и полицајце

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да су безбедносни органи идентификовали 28 људи који су, како тврди, учествовали у организацији и оркестрирању, а понекад били и активни учесници у насилним нападима на војнике НАТО-а, на косовске полицајце и на новинаре током протеста на северу Косова, преноси Кљан Косова.

„Што се тиче оних имена која сам навео на седници Скупштине, поменуо сам имена пет ухапшених особа, а наши органи безбедности су идентификовали још 28, које су учествовале у организацији и оркестрирању, а понекад биле и активни учесници у насилним нападима на војнике НАТО-а, на косовске полицајце и на новинаре као што сте можда видели“, рекао је Курти, преноси Косово онлајн.

Према његовим речима, све ово ће бити доказано.
„Имамо видео снимке и слике које сви могу да виде. Не живимо у 19. веку да не знате шта се дешава у другој држави. У реалном времену је приказано брутално насиље екстремистичких елемената које режира и плаћа званични Београд“, рекао је Курти.
Оценио је да је Српска листа, када је 5. новембра прошле године напустила институције, „направила кардиналну грешку".
„Другу грешку направили су када су бојкотовали изборе, па су позвали друге да бојкотују изборе. За последице погрешних намера треба да плате они, а не наша Република", рекао је Курти.
Скупштина Косова - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
СРБИЈА
Курти Србима са севера Косова црта мету на челу: Изнео списак имена, оптужио их за нереде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала