- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора: Предизборна кампања без тензија, одлучује економија

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆгласачка кутија
гласачка кутија - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
Пратите нас
Црна Гора не памти мирнију кампању од актуелне за парламенатарне изборе 11. јуна. Нема националних ни вјерских тензија, нико не пријети са говорница гласачима да ће бити кажњени ако њему не дају глас. Економске теме су доминантне у порукама на скуповима.
Партијски скупови се одржавају на отвореном а знатно мање је и плаката на градским улицама у односу на раније изборне процесе. Билборди на којима су поруке кандидата за пређседничке изборе могу се виђети широм државе, још нијесу скинути.
По мишљењу аналитичара, од 15 листа четири сигурно улазе у парлиамент али ниједна неће имати већину па су извјесне коалиције.
“Црна Гора биљежи никада мирнију и стишанију кампању, ово говорим и као активни учесник неколико кампања, и као аналитичар и грађанин који редовно прати политичка збивања”, каже за Спутњик аналитичар Предраг Дрецун.
Он додаје да реторика политичких партија у овој кампањи одудара од оне на коју смо предходних година били научили у Црној Гори.
“Да ли је то сплет околности или заиста нека синхроинизована акција свих политичких актера, тешко је рећи. Оно што је чињеница јесте да је можда дошло и до замора гласача, јер смо у последњих годину и по дана имали констатне предизборне активности. Након избора парламентарних 2020. године, имали смо серију локалних избора, а ваља истаћи да су избори у Никшићу и Подгорици у Црној Гори више од локалних, па смо имали и предсједничке изборе. И људи су мало уморни од предизборних кампања”, сматра Дрецун.

Доминирају економске теме

Наш саговорник истиче да оно што је квалитативно другачије у овој кампањи јесте то што доминирају теме о економији, социјалној заштити, владавини права. Нема националних тензија, нема пребројавања крвних зрнаца, нема пребојавања по националној и вјерској основи, што је, сматра он, велики искорак у односу на предходне предизборне кампање.
Дрецун вјерује да, од када је представљен економски програм Европа сад, из кога је изашла и партија, јесте тренутак у коме су све партије схватиле да су економке теме оно на основу чега ће се грађани убудуће одлучивати коме ће дати подршку.
“Међутим, у кампањи имамо и нека нереална, рекао бих гротесна обећања заштите појединих група у друштву. Оно што је по мени реално јесте да просјечна плата може бити хиљаду еура, уз услов да престану све злоупотребе у буџету, да јавна потрошња буде под контролом и да стране инвестиције буду на нивоу као у последње три године”, поручује Дрецун.

Од 15 листа четири сигурне

Новинар Иван Милаошевић каже за Спутњик да се кампања за парламентарне изборе одвија у сјенци одржавања Дана незавинсости и инагурације Јакова Милатовића на мјесту пређсника Црне Горе.
“Чини ми се да се све у Црној Гори, када је политика у питању, одвија по дикатату Америке и амбасада најјачих западних земаља и да они одлучују о томе ко ће бити у будућој влади. Имамо петнаест листа у понуди за парламентарне изборе, четири су сигурне, то је листа око Покрета Европа сад, коалиција око ДПС-а, око Демократа и УРЕ и Нове српске демократије и Демократске народне партије. Њихови посланици ће ући у парламент. По мом суду, Покрет Европа сад и Демократе и УРА неће имати 41 посланика да би формирали владу, требаће им помоћ или коалиције За будућност Црне Горе, дакле НСД и ДНП, или мањих странака, попут Бошњачке. Мислим да ће, по дикатату са Запада, они одлучити да се ослоне на Бошњачку странку, евентуално ако и СДП или коалицију Демохришћана, Праве и Слободне Црне Горе успје да уђе у парламент. Мислим да неће дозволити да Колиција за будућност Црне Горе, иако то заслужује, уђе у владу због тога што је проглашавају за проруски факор”, оцјењује Милошевић за Спутњик.

Тробојке у Пљевима на јавним установама

Премијер Дритан Абазовић казао је у петак новинарима да је одлука предсједника Општине Пљевља Дарија Вранеша да постави тробојке на јавним предузећима и установама, дио предизборног фолклора.
"Само не знам зашто нису иновативни, свако мало иста прича. Треба атмосферу са предсједничких избора да пренесемо и на парламентарне", поручио је Абазовић.

Шта нуде партије у предизборној кампањи

Покрет Европа сад тврди да просјечна плата у Црној Гори може бити 1.000 еура, минимална пензија 450 еура, скраћење радног дана на седам сати и пуна запосленост.
Из НОВЕ и ДНП обећавају повећање основне плате за 13 одсто, пензија за 20 одсто, враћање топлог оброка, зимнице и регреса.
Из коалиције око ДПС-а говоре о повећању бруто зараде 50 одсто кроз инвестиције, да ће минимална пензија бити 350 еура, као И о субвенцијама за подстанаре и Фонду за социјално становање.
Покрет за промјене обећава да ће просјечна плата виша од 1.000 еура, просјечна пензија већа од 700 еура и национализацију предузећа.
Демократе и УРА предлажу субвенције за уградњу соларних панела и куповину електричних аутомобила под повољним условима.
СНП обећава повећање ђечијег додатка 50 еура за прво и 100 еура за друго дијете, породиљско од 18 мјесеци за прво и 24 мјесеца за свако наредно дијете, као и бескматни стамбени кредити за младе брачне парове.
Преокрет дотле говори о куповини станова са ниском кердитном каматом и дугим роком отплате.
На изборима грађани бирају 81 посланика.
Грађани са тробојкама у Никшићу прослављају Дан државности Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
РЕГИОН
Председник општине Пљевља захтева да се истакну тробојке на јавним установама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала