Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Девенпорт: Без повратка Срба у институције неће се вратити осећај нормалности

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICМајкл Девенпорт
Мајкл Девенпорт  - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
Пратите нас
Шеф Мисије ОЕБС у Приштини Мајкл Девенпорт рекао је данас да се без учешћа Срба у привременим приштинским институцијама, као што су полиција, правосуђе, општинске администрације, „неће вратити осећај нормалности у свакодневном животу“.
„Као што смо чули од ЕУ и других фактора, мора да дође до инклузивних избора да би градоначелници на северу имали неопходну легитимност. Наравно да је Мисија, такође, спремна да помогне у вези са тим“, рекао је Девенпорт за РТК.
Он је додао да је ситуација на северу КиМ „врло напета“.
„Свако насиље је потпуно неприхватљиво. Нажалост, дошло је до сукоба и напада у којима су рањени полицајци, представници међународних мисија и новинари, у неким случајевима озбиљно. Мора, пре свега, да дође до смиривања тензија и до деескалације ситуације“, истакао је Девенпорт.
Он је истакао да се нада да ће до краја године бити завршен процес разговора између Београда и Приштине.
„То зависи од ангажовања и Приштине и Београда у вези са имплементацијом свега што је договорено. Морам да додам да би требало да дође до правно обавезујућег свеобухватног споразума, о чему има говора у процесу приступања ЕУ“, додао је Девенпорт.
Он је рекао да је по питању имовине манастира Високи Дечани став ОЕБС јасан, а то је да одлука уставног суда из 2016. године мора да се спроведе, јер је „у питању владавина права и поштовање правног оквира на Косову“.
ОЕБС - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
СРБИЈА
Отимачина у девет тачака: Клинички мртва међународна организација одједном „има решење“ за Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала