- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Долетела и на венчање: Прва жена пилот цивилног хеликоптера открива зашто међу облацима нема страха

© Фото : Спутњику уступио Балкан хеликоптерсСара Мијаиловић
Сара Мијаиловић - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
Пратите нас
Прво је научила да лети па да вози ауто. Има дозволу и за авион и за хеликоптер. Са 17 година научила је да пилотира авионом, али њена права љубав су хеликоптери, толика да је постала прва жена пилот цивилног хеликоптера.
Уз све то, Београђанка Сара Мијаиловић води породичну фирму „Балкан хеликоптерс“ за комерцијалне летове и панорамско разгледање, у оквиру које је школа летења „Хелимастер“.
„Ја сам у хеликоптеру малтене од рођења. Први пут сам летела са осам-девет месеци. Тата је био војни пилот, сада је у пензији, па просто када си цео живот поред хеликоптера, не можеш да га не заволиш. Авион је био моја прва љубав, а хеликоптер је моја вечна љубав“, каже Сара за Спутњик.

Без страха међу облаке

За управљачем хеликоптера Сара се, захваљујући оцу Горану Крнети, једном од ретких у свету који је извео такозвани лупинг (преврнуо хеликоптер Газелу наопако), нашла много раније него што би требало.
© Фото : Балкан хеликоптерсПрви самостални лет је било чаробно искуство
Први самостални лет је било чаробно искуство - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Први самостални лет је било чаробно искуство
На обуку је кренула са 17 година и свог првог самосталног лета се сећа као чаробног искуства:
„Нисам била сигурна да сам била спремна, али инструктор је само у једном тренутку рекао – Ја сада излазим, ти настављаш сама. Кренула сам. Направила сам такозвани школски круг у коме покажете све елементе пилотирања. Једино сам се мало прибојавала слетања, али слетела сам никад боље. Била сам баш поносна на себе и то ми је дало ветар у леђа“.
Тамо горе, међу облацима, каже Сара, нема простора за страх:
„Увек морате бити прибрани. Ако се плашите, нећете ни летети. Била је једна ситуација када сам се мало забринула. Током обуке имате део у коме летите по Србији без навигационих уређаја, само са картом. Летела сам по Војводини која је равна и сва села изгледају исто. У једном тренутку сам се уплашила да се не изгубим, јер веровали или не, врло је лако изгубити се горе. Међутим, нашла сам карактеристичан орјентир – речицу са необичном ливадом тако да сам наставила даље и све је било у реду“.
© Фото : Балкан хеликоптерсИма доста жена пилота авиона и све више оних које се одлучују за хеликоптере
Има доста жена пилота авиона и све више оних које се одлучују за хеликоптере - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Има доста жена пилота авиона и све више оних које се одлучују за хеликоптере
Желела је да упише Војну академију, али њен отац се није баш слагао са тим. Уместо тога стекла је мастер диплому инжењера саобраћаја и сматра да је направила добар избор.

Све више жена пилота

Каже да данас има доста жена пилота првенствено авиона и да авио компаније пре бирају жене него мушкарце - јер су лакше:
„Сваки грам у авијацији се рачуна. Има све више и оних које се одлучују за хеликоптере. Недавно сам на друштвеним мрежама видела жену од педесетак година, у сандалама, сређену, слеће, пуни резервоар горивом и полеће. Чак је једна позната манекенка током трудноће завршила курс за пилота хелокиптера“.
У Србији је ситуација мало другачија:
„Код нас хеликоптери још нису толико популарни. Многи и не знају да постоје комерицијални летови, да могу да изнајме хеликоптер. Ја покушавам да промовишем летење кроз манифестацију Светски дан хеликоптера где се окупи солидан број људи и доста девојчица долази и интересује се за летење. Имали смо и једну жену на курсу“.
© Sputnik / Радоје ПантовићЧувени пијаниста Денис Мацујев слеће на хелиодром у Дрвенграду
Хеликоптер чувеног пијанисте Дениса Мацујева пристиже на хелиодром на Мећавнику - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Чувени пијаниста Денис Мацујев слеће на хелиодром у Дрвенграду
Хеликоптере највише изнајмљују за просидбе, венчања, прославе.
„У пословном свету такси превоз хеликоптером је врло значајан, поготово у планинским деловима Србије где нису путеви баш најбољи. Редовно превозимо госте фестивала Кустендорф, светски познате глумце и редитеље. Спортисти често користе хеликоптере као превозно средство. Има доста филмова и серија у којима су коришћени наши хеликоптери“, наглашава Сара Мијаиловић.

Каријера и породица заједно

Као у филму, Сара је на сопствено венчање долетела хеликоптером. Горан Крената је своју ћерку „довео пред олтар“, спустивши се на врх Чигота где су Сару чекали младожења, матичар и сватови.
Дозволе за авион и хеликоптер Сара је тренутно оставила по страни и посветила се одгајању двоје мале деце.
© Фото : Балкан хеликоптерсВенчање као у филму на врху Златибора
Венчање као у филму на врху Златибора - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Венчање као у филму на врху Златибора
Са супругом живи на Златибору где производе сир нетипичан за тај крај и увелико освајају награде на сајмовима, а тражен је и по београдским ресторанима.
Ова млада жена уверена је да каријера и породица, уз добру организацију, иду заједно и не одустаје од својих снова.
Редовно долази у Београд где је хелидром фирме „Балкан хеликоптерс“, а захваљујући клијентима из златиборског округа путује - како другачије него хеликоптером.
Жели да остане да живи на Златибору свесна да је то окружење боље за њену породицу, али прижељкује да на планини направе хелидром у нади да ће једног дана остварити своју жељу да своје знање примени на најбољи начин - помажући људима и да хеликоптере користи за хитан медицински транспорт.
„Поприлично сам амбициозна, не одустајем и верујем да човек може све да постигне ако жели. За сада имате прилику да поручите сир да вам стигне хеликоптером“, поручује уз осмех Сара.
Етно мрежа већ 20 година оснажује жене које се баве ручним радом да своје производе продају - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
МОЈА ПРИЧА
Кад странци дођу и понесу парче Србије са собом: Три приче жена које могу да промене све
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала