- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Инцидент у Тајванском мореузу: Кинески брод умало се сударио са америчким разарачем /видео/

© AP Photo / LUCY PEMONIАмерички разарач "Чанг-Хун"
Амерички разарач Чанг-Хун - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
Пратите нас
Кинески ратни брод приближио се на 150 јарди (137 метара) од америчког разарача „Чанг-Хун“ током заједничке америчко-канадске мисије кроз Тајвански мореуз, саопштила је америчка Индо-пацифичка команда. Кина је, са своје стране, оптужила САД и Канаду да немерно изазивају инциденте.
Како се наводи у саопштењу америчке морнарице, амерички разарач и канадска фрегата „Монтреал“ пловили су са југа на север Тајванског мореуза кроз воде где постоји слобода пловидбе и пролаза на отвореном мору.
„Током проласка, кинески торпедни брод ‘Ноак (Н) Лујанг III’ извео је небезбедне маневре близу америчког разарача. Брод је претекао ‘Чанг-Хуна’ са леве стране и пресекао његов прамац на удаљености од 150 јарди (137 метара). Разарач ‘Чанг-Хун’ задржао је курс и успорио“, наводи се у саопштењу команде.
Кинески брод затим је други пут пресекао курс америчког разарача са десног бока на леви на удаљености од 2.000 јарди (1.828 метара) и остао подаље са леве стране разарача, додаје се у саопштењу.
Са своје стране, портпарол Источне зоне борбене команде Народноослободилачке армије Кине Ши Ји, изјавио је да Канада и САД немерно изазивају инциденте и провоцирају ризике у тој области, подривајући регионални мир и стабилност.
Портпарол је објаснио да је Источна борбена командна организовала снаге за пратњу и надгледање америчког разарача и канадске фрегате дуж целе руте.
Он је нагласио да кинеска војска одржава висок степен борбене готовости и да ће предузети све неопходне мере да одлучно одговори на све претње и провокације, заштити национални суверенитет и безбедност, као и регионални мир и стабилност.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала