- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кад сте последњи пут заменили омиљени кухињски алат? Научници упозоравају на скривене опасности

CC0 / / Кухињски нож
Кухињски нож - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
Пратите нас
Без обзира на то коју даску за припремање хране користите, требало би да обратите пажњу на њено стање.
Готово да нема кухиње у свету у којој своје место није пронашла барем једна даска за сечење. Поред тога што чувају радне површине од оштећења, даске су згодан алат у припреми хране. Али, да ли су и најздравији алат за припрему хране?
Мала студија објављена у часопису АЦС Инвајорментал сајенс енд технолоџи сугерише да би пластичне и дрвене даске за сечење, које су чест избор због издржљивости и лаког одржавања, заправо могле бити занемарен извор микро честица. Научници упозоравају да би сецкање шаргарепе на дрвеним и пластичним даскама могло произвести на десетине милиона микрочестица годишње. Међутим, ту је и добра вест. Тестирања која су спровели на мишевима показала су да те микрочестице нису утицале на дужину живота мишева.
Научници упозоравају на то да би неки материјали за пластичне даске, укључујући полипропилен и полиетилен, могу проузроковати стварање честица пластике нано и микро величине када се секу ножевима. Зато су научник Сајид Мд Искандер и његове колеге пожелели да истраже микрочестице које би се ослободиле приликом сецкања поврћа на пластичним и дрвеним даскама, као и сваку потенцијалну токсичност тих сићушних материјала, преноси хрватски Дневник.
Они су прикупили и измерили честице микро величине које су отпуштене с дасака за сечење које су више пута биле ударене ножем. У својим тестовима упоредили су сецкање пет особа и сецкање једне особе на различитим материјалима са и без шаргарепе.
На темељу тих резултата тим је израчунао да припрема хране може произвести 14 до 71 милион честица полиетиленске микропластике и 79 милиона честица полипропиленске микропластике из њихових одговарајућих плоча сваке године. Резултати варирају у зависности од стила сецкања, материјала даске, силе која је потребна за сечење хране, начину на који је храна исецкана, али и од тога колико се често даска користи за сечење.
Годишње процене нису утврђене за дрвене даске, иако су научници открили да су ти предмети у различитим тестовима стварали четири до 22 пута више микрочестица од пластичних.
Ипак, иако се створило много микрочестица, научници су открили да полиетиленска микропластика и микрочестице дрвета које се ослобађају приликом сецкања шаргарепе нису значајно промениле одрживост мишјих ћелија у лабораторијским тестовима. Проблем је што је студија рађена на малом узорку и није у обзир узимала таложење микропластике у телу током времена.
Зато научници истичу да, иако се пластичне даске за сечење лако чисте и делују дуготрајније, требало би размислити о алтернативним материјалима како би се смањила потенцијална микропластична контаминација у храни. На пример, даске од бамбуса или пак стакла (наравно, кад је у питању само сецкање, а не и лупање, рецимо, меса).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала