Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Командант Кфора открио шта се десило у Звечану

© AP Photo / Visar KryeziuКфор
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
Пратите нас
Командат Кфора Анђело Микеле Ристућа указао је да је на северу Косова могло да се догоди крвопролиће без интервенције Кфора и да за то криви једностране акције Куртија.
"Мисија НАТО-а се не може и не сме сматрати кишобраном под којим се може склонити после једностраних акција које нарушавају веома несигурне равнотеже”, поручио је Ристућа.

"Пре свега одлука косовског премијера Аљбина Куртија да постави градоначелнике албанске националности које српска већина не признаје, не узимајући у обзир супротне савете целе међународне заједнице. Друга једнострана акција приштинске владе била је употреба силе без консултација са нама, чиме је наша интервенција била неопходна да би се избегла трагедија”, објаснио је он.

На питање италијанског дневника Коријере дела Сера да ли то није био легитиман избор владе која делује на сопственој територији, Ристућа је одговорио да се не треба претварати да се ради о нормалној ситуацији.
"Молим вас, немојмо се претварати да је ово нормална ситуација. Ово су одлуке донете без претходне координације са нама и са укљученим странама. Није први пут да се ово дешава. Ово је приступ који свакако не подстиче међусобно поверење. Увек треба процењивати штетне последице које овакве радње имају. Када је разговарао са мном, премијер Курти се увек слагао са овим приступом”, додао је он.
На додатно питање зашто овај пут није деловао тако, рекао је да треба да питају Куртија.
На констатацију Коријере дела Сера да је Курти рекао да је Косово суверена држава и да не може да попусти пред уценама насилника Ристућа је указао да су припадници Кфора, као војници, забринути за безбедност, стабилност и слободу кретања две етничке групе.
"Ја не судим о политичким одлукама, али имам дужност да бринем о њиховим последицама, које у овако деликатном контексту лако могу довести до ескалације, као што смо управо видели”, подвукао је он.
Упитан шта би било на северу Косова без НАТО мисије, италијански генерал је казао "још једно ратно жариште".
"Ситуација са којом се суочавамо резултат је низа криза које су се нагомилале током времена. Назовимо то контролисаном нестабилношц́у, која, међутим, постаје све нестабилнија на терену, због крхкости односа између две етничке групе и онога ко их представља. Сваки баланс постигнут великим напором, криза за кризом, постаје све несигурнији", додао је он.
Рекао је да одговорности нису само на једној страни.

"Обе стране нису у могућности да капитализују циљеве постигнуте током година, уз велике напоре међународне дипломатије. Оног тренутка када постоји договор, он мора бити спроведен. Али без икаквог дијалога, то остаје мртво слово на папиру. У основи свега је само међусобно неповерење. Pacta sunt servanda. Ово би било довољно. Али они то не могу", навео је Ристућа.

Указао је да је окружење у којем се налази засићено апсолутно непродуктивном и опасном реториком, потпуно нефункционалном за мировне циљеве које међународна заједница жели да постигне на Косову.
Упитан да ли то значи да недостаје политичка воља, Ристућа је одговорио да су у последњих двадесет година постигнути важни резултати.
"Чак и у смислу мирног суживота. Али почевши од 2021. крећемо се уназад, као шкампи. Услед екстремне поларизације неких чињеница, које су експлоатисале све стране укључене у име екстремистичке политике, које су нарушиле стабилност између две етничке групе”, објаснио ј е он.
Ристућа је казао да је интервенција Кфора само створила краткорочни ефекат.
"Дипломатским деловањем Србија и Косово поново почињу да међусобно разговарају. Надамо се да ц́е овај временски оквир бити искоришц́ен за почетак правих преговора. Као што до сада није урађено“, закључио је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала