- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишенаменски ловац Су-30СМ Оружаних снага Русије - Sputnik Србија

УЖИВО Ваздушна опасност у више области у Украјини, експлозије у Харкову

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 466. Украјинске снаге су током читаве суботе гађале насеља Шебекинског градског округа Белгородске области Русије. У нападима су погинуле две особе. Руска ПВО оборила је претходног дана украјински Су-27, Ми-8 и 16 дронова. Изнад Крима оборена беспилотна летелица.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:25 04.06.2023
Кадиров: Чеченски одреди могу да реше проблеме с диверзантима у Белгородској области
Лидер Чеченије Рамзан Кадиров изјавио је да против терориста који повремено покушавају да продру у Белгородску област Русије могу да се изборе чеченски одреди и да чека такво наређење.
Према његовим речима, да би се ликвидирале бандитске групе на руској територији, без последица по цивиле и инфраструктуру, неопходне су посебне вештине и припрема: не само војно искуство, него и антитерористичко.
„Тако су обучени чеченски борци који већ имају искуство чишћења републике од бандитског подземља у шумској и градској средини, као и искуство ослобађања готово четири десетине насељених места у Луганској и Доњецкој Народној Републици, укључујући Маријупољ, где су ступили у борбу с знатно бројнијим противником“, навео је Кадиров на Телеграму.
Он је подсетио да број чеченских бораца у батаљонима и пуковима безбедносних и војних структура премашује 70.000 људи.
„То су три целе армије! Сви одреди су обучени на Руском универзитету за специјалне јединице. Опремљени су најновијом техником, обучени, имају поуздано наоружање и спремни су да испуне сваку наредбу врховног главнокомандујућег ради заштите државе и грађана. То би било одлично решење. Због тога смо спремни и чекамо наредбу“, навео је Кадиров.
22:17 04.06.2023
Бивши амерички обавештајац: Залужни је жив, али тешко рањен
Главни командант Оружаних снага Украјине Валериј Залужни је тешко рањен у ракетном нападу код Херсона, изјавио је бивши амерички војни обавештајац Скот Ритер за Јутјуб канал „Judging Freedom“.
„Он је жив, али је тешко рањен после руског напада на командни пункт у околини Херсона“, рекао је официр и додао да је руска авијација успела да по бункерима широм Украјине ликвидира многе сараднике кијевске обавештајне службе које си су сарађивали с колегама из САД и Велике Британије.
Раније је представник руских безбедносних структура, позивајући се на изворе у Оружаним снагама Украјине, рекао Спутњику да је Залужни задобио повреду лобањер и мноштво рана од гелера у ракетном нападу на подручје села Посад-Покровско у Херсонској области.
Министарство одбране Украјине је 25. маја објавило кадрове са Залужним, након гласина о његовом рањавању. На том снимку Залужни је поздравио све Украјинце и захвалио им, али није јасно када је и где снимљен тај видео-запис.
20:18 04.06.2023
Ваздушна опасност у више области Украјине, експлозије у Харкову
Ваздушна опасност објављена је у Полтавској и Дњепропетровској области Украјине, као и у делу Запорошке области који је под контролом Кијева, показују подаци онлајн мапе Министарства за дигиталну трансфомацију Украјине.
Украјински медији су пренели да експлозије одјекују у Харкову.
18:09 04.06.2023
Варшава се оградила од пољских плаћеника у Украјини
Пољске власти су саопштиле да никако нису повезане с пољским плаћеницима у Украјини, из такозваног „Пољског добровољачког корпуса“, који су раније саопштили да су учествовали у нападу на територију Белгородске области Русије.
„Пољски добровољачки корпус који се спомиње у медијима ни на који начин није повезан с Оружаним снагама Пољске или било којом пољском установом“, написао је на Твитеру портпарол министра специјалних служби Станислав Жарин.
18:07 04.06.2023
Бела кућа: Контраофанзива ће омогићити Кијеву да освоји стратешке територије
Сједињене Америчке Државе верују да би евентуална контраофанзива Оружаних снага Украјине омогућила Кијеву да освоји стратешки важне територије које су сада под контролом Русије, изјавио је помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.
„Уверени смо да ће контраофанзива омогућити Украјини да одузме Русији стратешки важне територије“, рекао је Саливан у интервјуу за телевизијски канал Си-Ен-Ен, не прецизирајући о којим је територијама реч.
Према његовим речима, Вашингтон намерава да помогне Кијеву да постигне максимални напредак на бојном пољу, како би могао да заузме повољнију позицију за будућим преговарачким столом.
17:26 04.06.2023
Брисел ће тражити од Кијева разјашњење о коришћењу белгијског наоружања у Белгородској области
Министарства иностраних послова и одбране Белгије ће се „првом приликом“ обратити украјинским властима ради разјашњења у вези с коришћењем наоружања белгијске производње у Белгородској области Русије, пренео је у недељу белгијски лист „Соар“ позивајући се на извор.
У Бриселу наглашавају да је оружје било намењено искључиво за украјинске оружане снаге са циљем „заштите своје територије и становништва“.
„На то се директно указује у пратећим документима за сваку испоруку наоружања“, нагласио је извор.
Лист „Вашингтон пост“ је раније саопштио да су терористи који су напали Белгородску област крајем маја користили транспорт и оружје из САД, Пољске, Чешке и Белгије.
Украјинска диверзантско-обавештајна група је користила пушке белгијске и чешке производње и најмање један противтенковски комплекс АТ-4, који користе оружане снаге САД и западних земаља.
Према информацијама које је лист добио од америчких плаћеника који се боре у Украјини, пушке BREN и SCAR се испоручују украјинским милитантима.
16:56 04.06.2023
Белгородски губернатор спреман да се састане с диверзантима ради спасавања заробљеника
Губернатор Белгородске области Русије Вјачеслав Глатков спреман је да се састане с украјинским диверзантима на граничном прелазу „Шебекино“ ради спасавања руских заробљеника, уколико су још живи.
„Највероватније су их убили, колико год да ми је тешко да о томе говорим. Ако су живи, од 17.00 до 18.00 (по московском времену), гранични прелаз 'Шебекино'. Гарантујем безбедност“, рекао је Глатков у видео-обраћању објављеном на Телеграму.
Према његовим речима, диверзантско-обавештајне групе из Украјине су продрле у село Нова Таволжанка у Белгородској области Русије, где су у току борбе.
У недељу је на Телеграм каналу „Руског добровољачког корпуса“ (у Русији уписан у списак организација умешаних у екстремистичку делатност и тероризам) појавило обраћање Глаткову, којем је предложено да се састане с ауторима видео-записа у храму у Новој Таволжанки и да разговара с њима о ситуацији у региону. На видео-снимку су били приказани заробљеници, за које су аутори видео-записа обећали да ће их предати губернатору.
16:49 04.06.2023
Спречен покушај украјинских снага да пробију запорошки фронт
Оружане снаге Украјине, укључујући пољске плаћенике, покушале су у недељу да пробију запорошки фронт у подручку Времевске избочине, али су потиснути, изгубивши најмање 10 јединица оклопне технике и око 50 војника, изјавио је председник покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.
Према његовим речима, сада су у току интезивне борбе.
„Непријатељ не престаје да јуриша, наши борци одбијају противника ватром“, додао је Рогов.
16:11 04.06.2023
Пољски плаћеници: Учествовали смо у нападу на Белгородску област Русије
Пољски плаћеници у Украјини саопштили су да су учествовали у нападу на територију Белгородске области Украјине.
„Сви нам постављају једно питање, да ли смо учествовали у операцији на територији Белгородске области. Одговор је недвосмислен: наравно“, написао је на Телеграм каналу „Пољски корпус охотничи“, који се оглашава као званични канал пољских плаћеника у Украјини.
У саопштењу је наведено да је у операцији учествовала прва јуришна група корпуса.
„Сви су се вратили неповређени. Постављени задатак је успешно испуњен. Информација о нашем учешћу у операцији је била намерно објављена с великим закашњењем због безбедности“, написали су пољски плаћеници.
Украјинска диверзантско-обавештајна група је 22. маја продрла на територију Грајворонског округа Белгородске области, након чега је у том региону покренута антитерористичка операција. Следећег дана је Министарство одбране Русије саопштило да је у операцији ликвидирано 70 терориста.
16:04 04.06.2023
У Белгородској области у току борба против украјинских диверзаната
У току је борба против украјинске диверзантско-обавештајне групе у Новој Таволжанки, саопштио је губернатор Белгородске области Русије Вјачеслав Глатков.
„Надам се да ће сви бити ликвидирани, другачије и не може бити“, рекао је Глатков у видео-запису који је објављен на његовом каналу на Телеграму.
15:41 04.06.2023
Саљдо: Кијевске власти прешле у нову фазу хистерије
Кијевске власти прешле су у нову фазу војно-политичке хистерије, треба да будемо спремни за одбијање ваздушних напада и копнених провокација, рекао је за Спутњик вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Салдо.
„Наша војска мора бити спремна за одбијање ваздушних напада и копнених провокација, а цивили за деловање унутар система цивилне одбране“, рекао је Саљдо.
15:37 04.06.2023
У Мелитопољу уништено украјинско спремиште експлозива
У Мелитопољу је одјекнула експлозија, коју је изазвало уништавање украјинског спремишта експлозивних супстанци, саопштила је градска администрација.
„Звук експлозије, који се чуо на југу Мелитопоља, изазван је уништаваљњем раније пронађених спремишта експлозивних супстанци. Посао се обавља уз поштовање свих мера безбедности. Ситуација у граду је мирна“, наведено је у саопштењу.
14:25 04.06.2023
Украјински војници током обуке на немачким тенковима леопард - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
Специјална операција у Украјини
Песков: Нове испоруке оружја Кијеву довешће до раста напетости
14:25 04.06.2023
Оружане снаге Украјине испалиле су на Шебекински градски округ 3. јуна 519 различитих врста муниције, изјавио је губернатор Белгородске области Русије Вјачеслав Гладков.
13:56 04.06.2023
Руски ПВО системи пресрели су током протеклог дана две крстареће ракете „сторм шедоу“ које је Лондон испоручио Кијеву, две тактичке ракете „точка-У“ и 14 ракета „хајмарс“ и „ураган“.
Хеликоптери Ка-52 - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
Специјална операција у Украјини
Руска војска ноћас гађала украјинске војне аеродроме: Уништена командна места и авионска техника
12:43 04.06.2023
Председник Русије Владимир Путин посвећује украјинским питањима онолико времена колико му је потребно као главнокомандујућем како би могао да руководи, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков за телевизију „Русија 1“.
11:49 04.06.2023
У Белгороду се активирао систем ПВО, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.
Оперативне службе су изашле на терен да процене последице.
10:58 04.06.2023
На војном аеродрому код града Кропивницки у Криворошкој области оштећене су неке зграде, саопштио је портпарол Ваздушних снага украјинске војске Јуриј Игнат.
Према његовим речима, током ноћи се на аеродрому догодило неколико експлозија, у којима су оштећени инфраструктурни објекти.
10:10 04.06.2023
Група снага „Дњепар“ уништила је два чамца Оружаних снага Украјине и два камионета приликом њиховог покушаја форсирања Дњепра и изласка на острва Велики и Бокајевски. У нападу је убијено 37 украјинских војника, а 23 су рањена, саопштио је представних хитних служби региона.
09:28 04.06.2023
Оружане снаге Украјине ноћас су гранатирале Шебекински и Волоконовски округ Белгородске области, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков.
„Ноћас је било прилично немирно у Белгородској области. Много објеката је оштећено. Нема информација о повређенима“, написао је Гладков на Телеграму.
Како је саопштио, данас се у центрима за привремени смештај у области налази преко 4.000 људи којима је пружена сва неопходна помоћ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала