- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Арапски економиста о одлуци ОПЕК плус: Имаће позитиван утицај на светску економију

© AP Photo / Lisa LeutnerЛого организације ОПЕК на седишту организације у Бечу
Лого организације ОПЕК на седишту организације у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Пратите нас
ОПЕК плус одлучио да смањи производњу нафте и то ће имати позитиван утицај на светску економију, изјавио је Спутњику Арабија генерални директор Центра за економска истраживања Али Бу Хамсин.

„Тренутне цене нафте су неправедне, посебно за највеће светске произвођаче. Потребе ових земаља, на пример, у повећању инвестиција, нису у потпуности задовољене. Зато не чуди што су чланови ОПЕК плус донели одлуку да озбиљно преиспитају свој приступ, посебно Саудијска Арабија и Русија, које су међу највећим испоручиоцима енергената“, рекао је он.

Додао је да је оваква одлука резултат договора земаља-чланица ОПЕК плус, али да ће то имати последице.
„Прво, произвођачи ће моћи да ојачају своје инвестиционе могућности и финансијску ситуацију, што ће имати позитиван утицај на њихов годишњи буџет. Друго, ова одлука служи интересима глобалног тржишта нафте, а потрошачи ће моћи да коригују своје потребе на основу претходно дефинисаних количина нафте које ће им дати произвођачи“, истакао је економиста.
Подвукао је да ће у погледу утицаја на светску економску одлуку ОПЕК плус то омогућити да цена нафте на тржишту буде стабилнија. Нагласио је да што се тиче Сједињених Америчких Држава, Вашингтон увек следи своје интересе и мало брине о другим земљама.

„САД ће покушати да спрече спровођење овог споразума притиском на светска тржишта како би значајно смањили цене енергената. Међутим, како искуство показује, Вашингтон неће моћи да наметне члановима ОПЕК плуса своје жеље. Довољно је сетити се неуспешне посете Џозефа Бајдена Саудијској Арабији. Међутим, Ријад неће ништа да ради на штету својим економским и националним интересима“, закључио је економиста.

Раније је саопштено да ће организација ОПЕК плус од 2024. године смањити укупан обим производње нафте за још око 1,4 милиона барела дневно.
ОПЕК плус - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
ЕКОНОМИЈА
ОПЕК плус утврдио ново смањење производње нафте у 2024. години
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала