Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак и Ескобар данас у Приштини, сутра у Београду

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар и Мирослав Лајчак
Габријел Ескобар и  Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Пратите нас
Специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар посетиће данас Приштину, а сутра Београд, саопштено је у Бриселу.
Портпарол Европске уније Петер Стано је изјавио да ће Лајчак и Ескобар да понове европске и америчке позиве Приштини и Београду да одмах деескалирају ситуацију и предузму кораке ка постизању одрживог решења.
Лајчак ће после посете о стању на терену обавестити високог представника ЕУ Жозепа Бореља, који ће о томе известити земље чланице, након чега ће оне донети одлуку о наредним корацима, навео је Стано.
Коментаришући ситуацију на Косову и Метохији, Стано је рекао да је најважније да Београд и Приштина предузму конкретне кораке за деескалацију ситуације на терену.
Он је, на конференцији за новинаре, позвао две стране да раде на одрживом решењу и додао да је платформа за то дијалог уз посредство Европске уније.
„Увек смо спремни да угостимо и позовемо на састанак председника Вучића и премијера Куртија, када се стекну услови за то и када њих двојица буду пристала“, рекао је Стано.
Претходно је у Приштини објављено да ће се Курти вечерас у 20 сати састати са Лајчаком и Ескобаром. Према наводима „Кохе“, очекује се да Лајчак и Ескобар посете и север Косова и Метохије.
Како је најавила прес служба председника Републике, Вучић ће се у уторак у 18.30 сати састати са Лајчаком и Ескобаром.
Састанку ће присуствовати шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре и амбасадор САД Кристофер Хил.
Подсетимо, до заоштравања ситуације на северу КиМ дошло је након што је Приштина силом, уз подршку полиције, у зграде општина на северу КиМ послала нове, албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.
Срби на КиМ су у септембру прошле године напустили привремене приштинске институције због непоштовања Бриселског споразума од стране Приштине, упада специјалних јединица тзв. косовске полиције на север КиМ и противправних хапшења Срба.
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2023
СРБИЈА
Клопке Приштине и Запада за Србе како би заобишли решавање озбиљних тема
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала