- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Маневри Балтичке флоте јасан сигнал Алијанси: Калињинград претворен у непробојну тврђаву

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаРакетни брод "Чувашија" Балтичке флоте током генералне пробе параде за Дан морнарице Русије
Ракетни брод Чувашија Балтичке флоте током генералне пробе параде за Дан морнарице Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Пратите нас
Оперативне вежбе Балтичке флоте Русије које су почеле на Балтику представљају јасан сигнал и одговор Алијанси: Русија има флоту која је добро наоружана, а Калињинград је претворен у непробојну тврђаву коју штите руске трупе, оцењују за Спутњик руски војни експерти.
Како је саопштила прес служба руске флоте, оперативне вежбе ће трајати до 15 јуна под руководством команданта Балтичке флоте вицеадмирала Владимира Воробјова, а у њима учествује више од 3,5 хиљаде војника.
У вежбе је укључено до 40 површинских ратних бродова, чамаца и помоћних бродова, укључујући патролне бродове и корвете, мале ракетне бродове и ракетне чамце, мале противподморничке бродове, базне и јуришне миноловце, као и десантне бродове на ваздушном јастуку, тзв.лебделице и брзе чамце, бродове за логистичку површину.
Поред тога, како је саопштила прес служба Балтичке флоте, у маневрима је ангажовано готово 25 авиона и хеликоптера и до 500 јединица борбене и специјалне технике.

Заштита Калињинграда, Балтичког мора...

Руски војни експерт Виктор Литовкин каже да је циљ ови вежби заштита Каљининграда и Балтичког мора.
„Ове оперативне вежбе се изводе како би Русија могла да има слободан приступ Балтичком мору, односно, да руски бродови могу тамо слободно да плове. Уопште, Калињинградска област је са свих страна окружена НАТО државама и њиховим трупама. Ту је Пољска, Литванија, Финска, Шведска која се труди да постане чланица Алијансе... Земље - чланице блока НАТО на све могуће начине покушавају да нас ограде од Калињинграда, да га блокирају... И Балтичко море се практично желе да претворе у „унутрашње море или језеро НАТО-а““, објашњава саговорник Спутњика.
Према мишљењу руског војног експерта Виктора Баранеца, ове вежбе се одржавају из неколико разлога.
„Није искључено да непријатељу у неком тренутку неће пасти на памет да нанесе ударе на Калињинградску област. Поред тога, руска флота одржава вежбе и због тога што земље-чланице Алијансе могу да покушају да претворе Балтичко море „у своје унутрашње језеро“. Такође, вежбе се спроводе и да би Балтичка флота била спремна за случај да мора да учествује у неким борбеним дејствима изван Балтичког мора“, децидан је наш саговорник.
Кавер инфографика Бродови Балтичке флоте - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Балтичка флота - чувар западних граница Русије

Војне тактике, извиђање...

У овим оперативним вежбама учествоваће војници, морнари, пилоти, копнене трупе, маринци, танкери, прецизира Литовкин.
„Током вежби, они ће спроводити оперативне планове, међу којима су заштита обале и распоређивање флоте током могућег сукоба. Флота обухвата и ПВО, авијацију...Уопште, разрађиваће се интеракција свих врста и родова трупа које обезбеђују заштиту обале или неке друге области, узимајући у обзир да Балтичка флота не покрива само Калињинградску област, већ и Лењинградску, Кронштат, обалу Финског залива..И сви они морају да комуницирају једни са другима“, констатује стручњак.
Слично мишљење дели и Баранец који каже да ће током ових вежби војници спроводити војне тактике, извиђање, испробавати нове врста оружја са полигона...

Русија штити Калињинград и шаље сигнал Алијанси

Према његовим речима, Русија овим оперативним вежбама шаље јасан сигнал и одговор Алијанси.
„Наша земља никоме не прети. Али, овим вежбама показујемо Западу да имамо Балтичку флоту која је добро наоружана“, наглашава стручњак.
Са овом оценом слаже се и руски војни експерт Алексеј Леонков који додаје да ће због могућих претњи по Калињинградску област морнари Балтичке флоте и војне јединице бити у сталној борбеној готовости.
„Калињинград је претворен у непробојну тврђаву. Тамо се налазе трупе које чувају ово место. Њихов задатак је да одбију евентуалну агресију непријатељских држава“, наглашава саговорник Спутњика.
Како је најављено, током вежби предвиђено је да морнари Балтичке флоте увежбају заштиту и одбрану морских путева и база флоте у оквиру оперативних вежби снага флоте.
Подсетимо, Балтичка флота је 18. маја обележила 320. годишњицу свог постојања.
Амерички носач авиона „Рос“ ушао у Балтичко море, под будним оком Балтичке флоте - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
РУСИЈА
Више од 3.500 војника и 40 бродова Балтичке флоте отпочело оперативне вежбе /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала