- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Русија не види перспективу за продужавање „прехрамбеног споразума“

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Пратите нас
Меморандум о разумевању Русије и Уједињених нација у оквиру „прехрамбеног споразума“ се не испуњава, а Москва не види перспективу за продужавање црноморске иницијативе, рекао је новинарима стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
„Објавили смо шта је услов за даље продужавање – то је реализација тачака, без којих је немогуће функционисање меморандума о разумевању Русије и УН. Пошто се те тачке не испуњавају, без обзира на све напоре Секретаријата УН и генералног секретара УН лично, не видимо перспективе за продужавање споразума“, рекао је Небензја.
Небензја је подсетио на то да западне земље тврде да руски прехрамбени производи не подлежу санкцијама, али да све што је повезано с извозом тих производа, као што су осигурање, банкарске трансакције и сервисирање пољопривредне технике, под дејством санкција.
„Покушавају да нас увере да су та питања тобоже решена на Западу, али она нису решена. А једнократне новчане трансакције које се реалиују не решавају тај проблем системски“, рекао је Небензја.
Одговарајући на питање да ли то значи да нема наде да ће проблем бити решен, Небензја је рекао: „Видећемо, још има времена“.
Русија је продужила црноморску иницијативу на 60 дана. Небензја је раније у писму заменику генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартину Грифитсу указивао на то да у контексту „прехрамбеног споразума“ морају бити решени следећи проблеми: поновно укључиваље Руске пољопривредне банке у систем СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне технике у Русију, укидање ограничења на осигурање и омогућавање приступа лукама за руске теретне бродове, обнављање рада цевовода за амонијак „Тољати – Одеса“, деблокада рачуна и финансијске делатности руских компанија за производњу ђубрива.
Црноморску иницијативу потписали су 22. јула прошле године представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација у Истанбулу, а њом је предвиђен извоз украјинског жита, хране и ђубрива Црним морем из три луке, укључујући одесу. Усаглашавањем пловидбе бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Председник Русије Владимир Путин је прошлог септембра указао на то да Запад извози већи део украјинског жита у своје државе, уместо у афричке земље, којима је оно неопходно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала