Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Немачки изасланик открио шта је рекао Куртију

© Sputnik / Лола ЂорђевићМануел Сарацин
Мануел Сарацин - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Пратите нас
Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин оценио је да је ситуација на Косову и Метохији тренутно мирна, али и даље изузетно нестабилна, додајући да је међународна заједница веома љута и разочарана.
Сарацин је за немачки портал „Табле Берлин“ рекао да централно питање остаје нерешено, а то је на који начин може да се постигне заступљеност Срба на северу КиМ и њихова, како је навео, „пуна интеграција“ у приштинске структуре.
На питање зашто је Приштина игнорисала упозорења ЕУ и САД да не поставља одмах градоначелнике општина на северу КиМ које је изабрала мањина, Сарацин је одговорио да влада премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија инсистира на томе да постави изабране градоначелнике, али истиче да проблем неће бити решен све док док српска већина у четири општине на северу КиМ не изађе на изборе.
„Пре свега, морам да кажем оно што сам рекао директно премијеру Куртију: свако је одговоран за своје поступке“, рекао је Сарацин.
Сарацин сматра да је председник Србије Александар Вучић последњих недеља својим изјавама и гласањем Србије у Савету Европе посејао додатно неповерење, али указује да је одлука владе у Приштини да пошаље албанске градоначелнике у зграде општина на северу КиМ уз јаку полицијску пратњу грешка за коју сноси политичку одговорност.
Дијалог који води ЕУ мора да се настави пуном паром, поручио је Сарацин, додајући да Немачка у потпуности подржава специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака.
Према његовом мишљењу, приоритет је повратак за преговарачки сто, смиривање ситуације на северу, нови избори и спровођење основног споразума.
На питање која је одговорност српске стране, Сарацин каже да они који су напали Кфор и полицију испред зграда општина сносе одговорност и тврди да је тамо било и, како је рекао, „хулигана“, који су, према његовим речима, на север КиМ дошли из Србије.
Сарацин је указао да су мирни протести наишли на широку подршку Срба на северу КиМ, поготово у цивилном друштву у северном делу Косовске Митровице и истакао да политичари у Приштини треба озбиљно да схвате да су њихове акције на северу КиМ одбачене више него што мисле.
Осврћући се на могућност одржавања нових локалних избора на северу КиМ и могућност да Срби на њима учествују, он је рекао да би то био веома позитиван корак, додавши да се боји да неће бити лако.
Косово - НАТО - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
СРБИЈА
Велика превара на делу: Запад „шчепао за врат“ Приштину да се не би видело шта управо раде Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала