- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Само пет сувих дана у јуну у Србији - неки се и томе радују

© Sputnik / Лола ЂорђевићКапи кише на листовима
Капи кише на листовима  - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Пратите нас
Према прогнози републичког Хидрометеоролошког завода и јун ће карактерисати сталне падавине па се очекује само пет „сувих“ дана у месецу на чијем измаку би требало да крене жетва пшенице. То ипак не треба да брине и с обзиром на стање пшенице не очекује се да род буде мањи од просечног, сматра стручњак за стрна жита др Владимир Аћин.
Уочи жетве пшенице која треба да крене последњих дана јуна, с обзиром на константне падавине у мају, али и прогнозу да ће и готово цео јуни бити кишан, питање је чему се можемо надати. Аћин за Спутњик каже да је пшеница сада у фази наливања зрна.

Наливање кишом и наливање зрна

То, практично, значи пуњење зрна, када се интензивно накупља сува материја и претвара у крајњи продукт. Садржај воде се од 65 одсто колики је на почетку наливања, своди на 38 до 42 одсто на крају те фазе након чега следи жетва. Отуда и запитаност хоће ли велика количина влаге угрозити квалитет пшенице и њен род.
Стручњак новосадског Института за ратарство и повртарство подсећа да су јесен и зима, све до априла, били топлији у односу на вишегодишњи просек, па је блага зима помогла и оним усевима који су окаснили са сетвом да се убрзано развијају.
Такво време је, како каже, погодовало биљкама, па се то одразило на бујне усеве, али је исто тако тако погодовало и развоју болести.
„Топла зима довела је до тога да значајан број проузроковача болести код стрних жита презими, да би у априлу и мају хладније време од вишегодишњег просека и количина и учесталост падавина довело до значајног напада пре свега „жуте рђе“ на пољима од половине априла и почетком маја“, каже наш саговорник.
Он подсећа да се та болест претходни пут јавила 2014. године, али су произвођачи за протеклих девет година усвојили редовне третмане, два, често и три пута фунгицидима, тако да ће губици због тога вероватно бити мањи него те године.
© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаВелика количине падавина је забележена и у 2021. години па је она била рекордна по роду пшенице
Жетва пшенице у Новосибирској области - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Велика количине падавина је забележена и у 2021. години па је она била рекордна по роду пшенице

Кишна, а рекордна

Интензитет болести се, како истиче, разликовао од региона до региона, у зависности од сорте пшенице и неке су то боље поднеле. Произвођачи који су закаснили са третманом имали су веће проблеме и на терену се могло видети да има јако добре пшенице, али и јако лоше, напомиње Аћин.
Он, међутим, подсећа да је и 2021. година, коју су карактерисале велике количине падавина и умерена температура, била рекордна по роду пшенице. Стручњак за стрна жита зато верује да ће, уколико овакви услови остану они сигурно омогућити просечан род.
„Велика је шароликост усева и имаћемо сигурно и рекордних приноса код појединих произвођача који су примењивали агротехничке мере, а пре свега мере неге. Биће сигурно одличних приноса. У Србији је 2021. година била рекордна са 5,7 тона по хектару, а десетогодишњи просек је око 4,5 тоне“, каже Аћин.
Зато истиче да овакви услови одговарају стрним житима.

Биће добра година

„Ово умерено време које није претопло, са довољном количином влаге у земљишту, погодује наливању зрна и оним завршним фазама. Наравно уз то да падавине не ометају жетву. Временски услови као такви тренутно погодују пшеници“, истиче наш саговорник.
Он, ипак, додаје да још има времена до жетве која креће последњих дана јуна када је битно да стане киша како би машине могле да уђу у њиве и крену са жетвом. Како ствари сада изгледају биће ово сасвим добра година, мишљење је стручњака за стрна жита.
Приноси су и прошле године били неуједначени због различитог распореда падавина, али је просечан принос од 5,02 тоне по хектару био изнад петогодишњег просека. Подбацио је север земље где је пожњевено 4,0 до 4,5 тоне по хектару.
Прошлогодишњи род пшенице је износио 3,2 милиона тона, што је двоструко више од домаћих потреба.
Жетва на Криму - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
ЕКОНОМИЈА
Обилне падавине прете усевима у Србији: Киша већ жање жито и бере воће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала