- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Проглашена најбоља представа Стеријиног позорја

© Фото : Marijana Jankovic, Уступљено Спутњику / усУспаванка за Алексију Рајић
Успаванка за Алексију Рајић - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Пратите нас
Најбоља представа 68. Стеријиног позорја је „Успаванка за Алексију Рајчић“ Ђорђа Косића, у режији Југа Ђорђевића и извођењу ансамбла Народног позоришта из Београда.
Добитник Стеријине награде за текст савремене драме је Ђорђе Костић за исту представу, док је за улогу главне јунакиње награђена Вања Ејдус.

Жене трпе и чекају

„Реч је о лику из маште писца Ђорђа Косића, који је инспирисан књигом 'Затворенице' Милутина А. Поповића написаном у 19. веку. То је књига у којој је неко анониман у 19. веку скупљао исказе затвореница и њихових злочина. То је веома је важан документ о друштву и односу према женама. Ђорђе Косић је инспирисан њоме направио микс разних прича, па је и Алексија Рајчић један микс жена из те књиге. Она може бити било ко, било која жена која се нашла у ситуацији трпљења“, рекла је својевремено за Спутњик Вања Ејдус.
Оно што се појављује кроз цео комад јесте мотив чекања.
„Бабе, мајке, сестре, чекале су бољитак, срећу, дете, крај свог века, свог човека, и смрт… Све жене чекају, а заправо трпе мушки род и жртве су тога. Алексија Рајчић је неко за кога не знам да ли је херој или антихерој, али јесте неко ко је прекинуо низ тако што убија свога мужа и насиљем прекида тај ланац“, истакла је Вања Ејдус.

Емотивна и иронична представа

За разлику од представа на сличну тему које су некакав документаристички приказ, „Успаванка за Алексију Рајчић“ је врста уметничке реконструкције.
„Овај текст који није ни реалистичан ни документаран, написан је у стиху, поетичан је, емотиван, ироничан. Мени се и допао због те комбинације ироније и емотивности. Овде поред риме постоји и музика, она је важан део представе што вуче на помисао да је реч и о музичком комаду. Отуда и шест певача на сцени који равноправно са глумцима деле ову причу. Никад до сад нисам учествовала у сличној представи нити сам гледала нешто слично“, истакла је награђена драмска уметница.
© Фото : Marijana Jankovic, уступљено СпутњикуУспаванка за Алексију Рајић
Успаванка за Алексију Рајић - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Успаванка за Алексију Рајић

Милошу Лолићу награда за режију

Поред Вање Ејдус Стеријину награду за глумачко остварење добили су и Даница Максимовић за улогу у представи „Yankee Rose“, Матија Рупел за улогу Кловна у представи „52 херца“ Словенског народног гледалишча из Нове Горице и Саша Крмпотић за улогу у представи „Што на поду спаваш“ Српског народног позоришта у Новом Саду.
Награда за режију припала Милошу Лолићу за представу „Yankee Rose“ Београдског драмског позоришта.
За најбољу драматизацију су награђени Кокан Младеновић, Мина Петрић, Дарко Цвијетић, Дубравко Михановић и ансамбл представе „Што на поду спаваш“.
Стеријина награда из Фонда „Дара Даринка Чаленић“ за најбољу младу глумицу припала је Ивани Перцан Кодарин за улогу у представи „52 херца“, а за најбољег младог глумца Луки Грбићу за улогу у представи „Yankee Rose“.
Жири 68. Стеријиног позорја у саставу: професорка универзитета Љиљана Пешикан Љуштановић, балерина и кореографкиња Иста Степанов, театролог и позоришни критичар Иван Меденица, позоришни редитељ Јуре Новак и глумац Валентин Венцеч видео је од 26. маја до 3. јуна осам представа у такмичарској селекцији.
Вања Ејдус - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
КУЛТУРА
Од Хасанагинице до Алексије Рајчић: Вања Ејдус о женској судбини као интимном спектаклу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала