- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Оклопно возило за деминирање УР-77 Метеорит - Sputnik Србија

УЖИВО Руска војска спречила покушај десанта на леву обалу Дњепра, оборен украјински авион Су-25

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 467. Украјинска војска претрпела велике губитке у безуспешном покушају да изведе велику офанзиву на пет сектора фронта у јужнодоњецком правцу, саопштило Министарство одбране Русије. Чеченски јуришни одреди озбиљно потиснули украјинске снаге у Марјинки.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:56 05.06.2023
Руска војска спречила покушај десанта на леву обалу Дњепра, оборен украјински авион Су-25
Руска војска оборила је украјински авион Су-25, који је пратио покушај искрцавања украјинских војника на леву обалу Дњепра у Каховском рејону Херсонске области, рекао је Спутњику извор упознат са ситуацијом.
„Оборен је авион Оружаних снага Украјине у Херсонском правцу. Данас није успео нови покушај десанта украјинске војске у области насеља Бабино. Украјински одреди су остали без подршке авијације“, рекао је извор.
Према његовим речима, један од два јуришна авиона Су-25, који је из ваздуха подржавао покушај десанта, обориле су јединице војне групације „Дњепар“. Други авион се повукао из борбе, не испунивши задатак.
21:47 05.06.2023
Украјинска војска негирала да је почела обука украјинских пилота
Саветник у команди Ваздушних снага украјинске војске Јуриј Игнат изјавио је да за сада нико од украјинских пилота није почео обуку за коришћење ловаца Ф-16 у Великој Британији.
„За сада није реч о обуци пилота. Отишле су прве групе авијационих стручњака, који изучавају могућности даљег ширења обуке украјинских пилота“, рекао је Игнат.
Раније је премијер Украјине Денис Шмигаљ саопштио да су прве групе украјинских пилота почеле обуку за Ф-16 у Великој Британији.
21:41 05.06.2023
Украјински политичар: Кијев у покушају офанзиве наишао на добро припремљену руску армију
Оружане снаге Украјине су се током офанзивних дејстава суочиле с добро припремљеном руском армијом, навео је на свом блогу на Јутјубу Олег Соскин, некадашњи саветник бившег украјинског премијера Леонида Кучме.
„Тамо су четири линије одбране, сваки сектор је под стрелцима... Беспилотне летелице прате простор 24 сата дневно, због тога тамо нема фактора неочекиваности“, сматра Соскин.
Према његовим речима, у украјинском информационом простору је настала тишина после неуспеха Оружаних снага Украјине, а сви медији прећуткују губитке украјинских снага.
21:13 05.06.2023
Бела кућа: Вашингтон не жели ширење географије војних дејстава у Украјини
Администрација Сједињених Америчких Држава не жели заоштравање ситуације у Украјини и ширења географије војних дејстава. Такав развој догађаја никоме не би био у интересу, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност при Белој кући Џон Кирби.
„Мислим да можемо да се сложимо, без обзира на то какав је ваш став о рату у украјини, да његова ескалација у оно о чему је (председник Русије Владимир) Путин говорио од самог почетка – у борбу Запада против Русије, САД или НАТО-а против Русије – није од користи никоме. То није од користи нашим европским савезницима и партнерима, није од користи руском народу. Због тога не желимо да видимо ескалацију тог рата изван граница до којих је већ дошао и то је био наш аргумент од самог почетка“, рекао је Кирби одговарајући на питање новинар због чега се Вашингтон противи продору Оружаних снага Украјине на територију Русије коју САД не признају.
20:29 05.06.2023
Медији: Пољски војни врх сумња у успех контраофанзиве Кијева
Пољски генерали сматрају да украјинска армија нема довољно снаге за успешну офанзиву, пишу аналитичари америчког листа „Милитари воч“.
„За разлику од политичких лидера, пољски војни врх је у више наврата изражавао озбиљне сумње у способност Украјине и њених савезника да победе у сукобу с Русијом“, наведено је у тексту.
19:40 05.06.2023
Кијев: Мировни планови Индонезије и Бразила не воде ка миру
Мировни планови Индонезије и Бразила нису у складу са стварношћу и не воде миру, сматра саветник шефа канцеларије украјинског председника Михаил Подољак.
„Узмимо индонезијски, бразилски сценарио. Они немају везе са стварношћу, они нису окренути правди и окончању рата, јер ће пре донети штету, него што ће довести до неког праведног процеса, решавања кризе“, изјавио је Подољак.
Министар одбране Индонезије Прабово Субианто је протеклог викенда на међународном форуму у Сингапуру представио план решавања ситуације у Украјини према „корејском сценарију“, који подразумева стварање демилитаризоване зоне у којој би били миротворци Уједињених нација.
Председник Бразила Луис Инасију Лула да Силва је крајем фебруара изјавио да САД и Европа морају да почну да говоре о решавању ситуације у Украјини, а не да заоштравају сукоб. Он је истакао да Русији треба поставити „минималне услове“ за прекид сукоба и предложио да се створи формат попут Г20 за разматрање ситуације, у којем би учествовала и Кина.
19:31 05.06.2023
Изнад Белгорода и Белгородске области активиран је систем противваздухопловне одбране ка три ваздушна циља, последице на земљи се утврђују, саопштио је губернатор тог региона Вјачеслав Глатков.
19:06 05.06.2023
Кијев: Прва група украјинских пилота већ у Британији, на обуци за Ф-16
Украјински премијер Дениш Шмигаљ изјавио је да је разговарао са шефом британске дипломатије Џејмсом Клеверлијем о формирању „коалиције ловаца“, као и да су прве групе украјинских пилота већ почеле да се обучавају у Уједињеном Краљевеству за коришћење борбених авиона Ф-16.
„Данас почињемо да говоримо о подршци Украјини у будућности. Разговарали смо о подршци у оружју, обнови земље и њеној интеграцији у НАТО. Захвалио сам на непоколебљивој подршци, за лидерство у стварању 'коалиције ловаца' и за спремност да обучавају наше пилоте. Прве групе су већ упућене у Британију“, написао је Шмигаљ на Телеграму.
Он је додао да се Оружане снаге Украјине на бојном пољу форматирају према стандардима НАТО-а.
18:49 05.06.2023
Пентагон изнео своје виђење циљева Русије у украјинском сукобу
САД се неће упуштати у прогнозирање у каквом ће се правцу развијати сукоб у Украјини, али ипак сматрају да је Русија „већ изгубила“, изјавио је у понедељак помоћник шефа Пентагона за политичка питања Колин Кал.
„Тешко је рећи у каквом ће се правцу развијати рат, али у целини је већ јасно да је Русија изгубила у њму. Њен циљ је био да освоји Украјину, а то се неће догодити. Други њен задатак је био да ослаби НАТО, али се догодило нешто потпуно супротно“, рекао је Кал.
Он је додао да ће Русија из украјинског сукоба изаћи ослављена.
18:45 05.06.2023
Кијев: Имамо довољно оружја за контраофанзиву
Украјина је добила довољно оружја за контраофанзиву, рекао је шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба, а преноси Ројтерс.
„Украјина има довољно оружја за контраофанзиву против Русије. Та операција ће земљи донети победу неопходну за ступање у НАТО“, рекао је Кулеба.
Према његовим речима, чланство Украјине у Северноатлантској алијанси ће бити могуће тек по завршетку руске војне операције против Кијева.
Кулеба, међутим, није одговорио на питање агенције када ће почети контаофанзива Украјине.
18:06 05.06.2023
Пентагон: Војно-одбрамбени комплекс под притиском због помоћи Украјини
Издвајање војне помоћи у вредности од више милијарди долара за Украјину вршило притисак на војно-индустријски комплекс САД, изјавио је у заменик шефа Пентагона за политичка питања Колин Кал.
18:03 05.06.2023
Кијев: Украјинске снаге прешле у офанзиву на појединим деловима фронта
Заменик министра одбране Украјине Ана Маљар изјавила је да украјинска војска наставља одбрамбену операцију и на неким деловима фронта прелази у офанзивна дејства.
„Шта се сада догађа? Настављамо одбрану... Одбрамбена операција садржи све, укључујући и контраофанзивна дејства. Због тога у појединим правцима прелазимо на офанзивна дејства“, написала је Ана Маљар на Телеграму.
Она је прецизирала да је „епицентар борбених дејстава“ артјомовски правац.
Према њеним речима, украјинска војска се креће у том правцу „прилично широким фронтом“, док се на југу настављају борбе локалног значаја.
Иначе, агенција Ројтерс је данас пренела да је Генералштаб Оружаних снага Украјине негирао почетак украјинске контраофанзиве.
17:05 05.06.2023
Шолц: НАТО вежбе неће довести до заоштравања односа између Русије и НАТО
Велике војне НАТО вежбе „Ер дифендер“, које ће се одржати 12-23. јуна у Немачкој и суседним земљама, неће довести до заоштравања односа између Русије и НАТО у региону Балтичког мора, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.
„То ме не брине, јер се наше снаге према томе односе веома одговорно. Наравно, то је знак да овде изводимо маневре и вежбе, јер имамо снаге да организујемо одбрану алијансе и земље“, рекао је он обраћајући се Русији.
Шолц је нагласио да ће влада Немачке потрошити два одсто бруто домаћег производа на одбрану.
16:35 05.06.2023
САД планирају за Украјину 37 милиона долара за сајбер безбедност
Америчка администрација ће заједно са Конгресом размотрити издвајање додатне помоћи Украјини у сфери сајбер безбедности у вредности од 37 милиона долара, саопштио је амерички Стејт департмент.
Укупна сума, која је издвојена од фебруара 2022. године, износиће 82 милиона долара.
Додали су да ће таква подршка Кијеву помоћи да се ефикасније пронађу и да се одговори на претње у сфери сајбер безбедности, да се открију инциденти и да се боље заштите објекти критичне инфраструктуре.
15:57 05.06.2023
Руска војска - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Специјална операција у Украјини
Руске снаге обуздавају нови покушај украјинског напада у јужнодоњецком правцу
15:30 05.06.2023
Берлин још није усагласио став о слању борбених авиона Кијеву
Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да ће Берлин утврдити свој став у вези с евентуалним испорукама западних борбених авиона Кијеву у току наредне две седмице.
„Сада смо у фази преиспитивања и проверавамо шта је могуће и шта желимо и можемо да урадимо. И мислим да ћемо се определити у току наредне две недеље“, рекао је Писторијус у интервјуу за „Дојче веле“ (медијска кућа која је у Русији проглашена страним агентом).
Писторијус је негирао могућност слања крстарећих ракета „таурус“ Кијеву.
Одговарајући на питање да ли Берлин страхује од тога да би Кијев могао да искористи немачко оружје на територији Русије, Писторијус је рекао да „у потпуности верује украјинским партнерима“.
14:45 05.06.2023
Изнад Белгорода активиран систем ПВО
Изнад Белгорода активиран је систем ПВО, који је гађао ваздушну мету на прилазу граду, саопштио је губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков. Према прелиминарним информацијама, повређених није било.
Шрапнели су оштетили два аутомобила: возило хитне помоћи и путнички аутомобил.
14:43 05.06.2023
Америчка војска помно прати нападе Кијева унутар Русије и не искључује ризик од ескалације сукоба због њих, изјавио је у интервјуу за „Си-Ен-Ен“ Председник Здруженог комитета начелника штабова САД генерал Марк Мили.
Генерал тврди да оно што се дешава „представља егзистенцијалну претњу самом постојању Украјине и да је од још већег значаја за остатак света – за Европу, за САД и остатак света“.
13:29 05.06.2023
ДНР: Чеченски јуришни одреди потиснули украјинске трупе у Марјинки
Чеченски јуришни одреди „озбиљно су потиснули“ украјинске трупе у Марјинки, постоји напредак, изјавио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин.
„Марјинка је сада једно од најузаврелијих области. Након што су чеченске јединице, на челу са Апти Ароновичем Алаудиновом, ушле, видимо одређене помаке, узимајући у обзир њихове јуришне могућности, и они су веома озбиљно потиснули непријатеља“, рекао је Пушилин за телевизију „Русија 24“.
Он је додао да је ситуација на боковима Артјомовска веома тешка, али под контролом. Сам град редовно гранатирају украјинске снаге.
Пушилин је објаснио да украјинске снаге настављају са гранатирањем града, али без претераних активних дејстава у смислу кретања људства.
12:25 05.06.2023
Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:
Украјинске снаге 4. јуна су безуспешно покушале да изврше велику офанзиву у јужнодоњецком правцу;
Оружане снаге Русије погодиле су јединице украјинских снага у области насеља Бердичи, Химик, Первомајско и Кураково у ДНР;
Кијев наставља са покушајима извођења терористичких напада у пограничним областима Русије;
Оружане снаге Русије су током протеклог дана у јужнодоњецком правцу убиле до 300 украјинских војника;
У офанзиви у јужнодоњецком правцу учествовало је шест механизованих и два тенковска батаљона Оружаних снага Украјине;
Оружане снаге Русије су у протекла 24 часа убиле до 425 украјинских војника у доњецком правцу;
Снаге руске војске и Федералне службе безбедности (ФСБ) су 4. јуна спречиле покушај две украјинске групе да продру на територију Белгородске области у Новој Таволжанки;
Руски системи за ПВО оборили су у ДНР авион СУ-27 Оружаних снага Украјине;
Оружане снаге Русије нанеле су непријатељу значајне губитке у запорошком правцу;
Руске снаге уништиле су два складишта муниције 24. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у Дзержинској области у ДНР;
Руске снаге уништиле су складиште муниције 126. бригаде територијалне области Украјине у Херсонској области;
Приликом јучерашњег покушаја украјинских група да се пробију у Белгородску област није дозвољено кршење државне границе;
Одред специалне намене „Ахмат“ активно води борбе у централном делу Марјинке у ДНР;
Руске снаге убиле су више од 65 украјинских војника и уништиле самоходно артиљеријско оруђе „акација“ и „нона С“ у краснолиманском правцу;
Уништене су две пољске самоходне хаубице „краб“ које су гађале Белгородску област;
Губици Оружаних снага Украјине у купјанском правцу износили су 90 војника, уништено је и складиште муниције моторизоване пешадијске бригаде;
Оружане снаге Русије уништиле су терористичке формације Кијева које су покушале да продру у Белгородску област; убијено је више од 10 терориста и уништена два чамца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала