- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши двоструки агент ФБИ и руске службе умро у затвору у Колораду

© AFP 2023 / FILESБивши двоструки агент ФБИ и руских обавештајних служби Роберт Хансен
Бивши двоструки агент ФБИ и руских обавештајних служби Роберт Хансен - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Пратите нас
Бивши високи агент ФБИ и агент совјетске и руске обавештајне службе Роберт Хансен преминуо је у 79. години, наводи се у саопштењу америчког Министарства правде.
„У понедељак, 5. јуна... затвореник Роберт Хансен пронађен је без свести у америчком затвору у Флоренсу у држави Колорадо“, наводи се у саопштењу.
Федерални истражни биро (ФБИ) обавештен је о смрти Хансена, који је служио доживотну казну затвора због шпијунаже и био је у затвору у од 2002. године.
Хансен (рођен 1944. године) ухапшен је 2001. године. Оптужен је да је више година прослеђивао поверљиве информације Москви, укључујући информације о електронској обавештајној служби, а такође је открио неколико двоструких агената.
Он је 2002. године осуђен на 15 узастопних доживотних робија. Служио је казну у савезном затвору са најстрожим режимом у Сједињеним Америчким Државама у близини града Флоренс у Колораду.
Директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин је 2020. изјавио да је Хансен дао „једноставно изванредан допринос“ безбедности СССР-а, а потом и Русије, и стога Сједињене Америчке Државе никада неће пристати на његову размену.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала