- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли ћемо имати бесплатну струју: Научници успешно пренели соларну енергију из свемира на Земљу

© AP Photo / Michael ProbstСунце
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Пратите нас
Научници са Калифорнијског технолошког института први пут су успешно пренели соларну енергију из свемира на Земљу користећи систем без иједног кабла.
Научници са Калифорнијског технолошког института (Caltech) су, како тврде, успешно пренели соларну енергију из свемира на Земљу без иједног кабла – и наводе да је ово први такав случај, пише „Гизмодо“.
Експеримент је део Caltech-овог пројекта свемирске соларне енергије, а Институт је 3. јуна путем саопштења објавио да су успешно пренели енергију. Истраживачи су извели експеримент преноса енергије користећи машину која се зове Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment, односно MAPLE, што је мали прототип на SSPD-1 (Space Solar Power Demonstrator) летелици која је лансирана у јануару.
Истраживачи наводе да је, први пут, MAPLE -ов низ трансмитера успешно пренео соларну енергију прикупљену у свемиру користећи микроталасе до пријемника на крову Лабораторије за инжењеринг на кампусу Caltech-а у Пасадени.
„Кроз досадашње експерименте, потврдили смо да MAPLE може успешно да преноси енергију пријемницима у свемиру. Успели смо да програмирамо низ пријемника како би били усмерени према Земљи. Сада знамо да прототип може да преживи путовање до свемира и да тамо ради“, рекли су из Caltech -а.
Бежични пренос енергије из свемира има огромне импликације за обновљиву енергију, толико да Јапан планира да почне то да ради до средине тридесетих година овог века. Јапански истраживачки тим планира да тестира технологију 2025. године уз јавно-приватно партнерство.
Док се људска потреба за енергијом све више повећава, решење попут прикупљања и преноса соларне енергије из свемира могао би да буде велики корак у правом смеру.
Прикупљање енергије из свемира могло би да функционише 24 сата дневно и могло би да преноси енергију до удаљених или подручја погођених катастрофама, под претпоставком да имају потребну инфраструктуру, пренео је benchmark.rs.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала