- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Сателитски снимак оштећења Каховске хидроелектране - Sputnik Србија

Украјинска војска гађала Каховску хидроелектрану; Шојгу објаснио разлог

Пратите нас
Горњи део Каховске хидроелектране порушен је у серији гранатирања које су извеле Оружане снаге Украјине, сама брана хидроелектране је очувана, изјавио је шеф администрације Новокаховског градског округа Владимир Леонтјев. Према његовој одлуци, а након пораста нивоа воде, на територији градског округа проглашено је ванредно стање.

„Уништење хидроелектране је катастрофа коју су изазвале украјинске власти, као и они који њима управљају. Марионетски украјински режим“, изјавио је Леонтјев у емисији „Соловјов Лајв“.

Према његовим речима, ниво воде, након што је горњи део порушен, у целој области подигао се за 10 метара, а неколико острва низводно већ је потпуно поплављено.
Леонтјев је оценио да је штета услед гранатирања озбиљна и да ће радови на обнови бити слични поновној изградњи хидроелектране.
„Очигледно је да ремонт хидроелектране није могућ. Сматрам да ће, исто као што је 50-их година (прошлог века) грађена, након наше победе бити потребно изградити је поново“, истакао је Леонтјев за ТВ „Русија 24“.
Градоначелник је нагласио да украјинске снаге настављају гранатирање Нове Каховке.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
18:10 06.06.2023
Преглед најважнијих информација:
Русија одлучно одбацује оптужбе за рушење Каховске ХЕ – пуну одговорност сносе украјинске власти, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Уништавање хидроелектране је намерна диверзија Кијева, рекао је он.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу казао је да је Кијев гађао хидроелектрану јер жели да пребаци јединице са херсонског правца у подручје извођења офанзиве где су украјинске јединице претрпеле неуспехе последњих дана.
У међувремену, Украјина и западни лидери криве Русију за рушење хидроелектране, истичући да је реч о „новој димензији“ сукоба и „новој рунди“ ескалације.
Русија ће сазвати седницу СБ УН због гађања Каховске хидроелектране, а исто је најавила и Украјина.
На територији Новокаховског градског округа уведено је ванредно стање. Најтежа је ситуација у насељу Аљошки које је скоро потпуно поплављено.
На територији која је под контролом Русије у току је евакуација из Новокаховског, Голопристанског и Аљошкинског округа. Кијев је саопштио да је евакуисао више од 1.300 људи из дела Херсонске области који је под контролом Украјине.
Потенцијално потпуно испуштање воде из Каховске хидроелектране повукло би седименте са дна који садрже опасне материјале, укључујући тешке метале и радионуклиде, упозоравају руски стручњаци.
15:54 06.06.2023
Кијевски режим гађао је Каховску хидроелектрану како би пребацио трупе са херсонског правца у подручје својих офанзивних дејстава, саопштио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
По његовим речима, ноћас је кијевски режим „починио још један терористички злочин: поткопао је структуре Каховске ХЕ што је довело до потапања значајних територија“.

„Према доступним информацијама, циљ свега тога је следећи: пошто није постигао успех у офанзивним операцијама, у циљу јачања свог потенцијала противник намерава да пребаци јединице и војну технику са херсонског правца у подручје где изводи офанзиву, чиме значајно слаби своје положаје у херсонском правцу. Противник је почео да подиже одбрамбене положаје на десној обали Дњепра“, објаснио је Шојгу.

Да би спречио офанзивна дејства руске војске на том сектору фронта, додаје он, „кијевски режим је извршио саботажу, односно терористички акт, који је довео до поплава значајних површина и имаће тешке и дугорочне последице по животну средину“.
Поред тога, истиче Шојгу, значајно је повећано испуштање воде из Дњепропетровске хидроелектране, што доводи до још већег плављења територија.
„То указује на саботажу великих размера коју је унапред планирао кијевски режим", рекао је он.
14:45 06.06.2023
14:32 06.06.2023
Министарство за ванредне ситуације упутило је аеромобилну спасилачку групу у Херсонску област након делимичног рушења Каховске ХЕ.
14:15 06.06.2023
Око 900 људи је већ евакуисано из приобалних насеља Херсонске области након урушавања Каховске ХЕ, изјавио је за ТВ „Први канал“ шеф Новокаховског градског округа Владимир Леонтјев.
14:10 06.06.2023
Рушење Каховске хидроелектране кавер - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Рушење Каховске хидроелектране
14:09 06.06.2023
Део предузећа у Новој Каховки, као и неке продавнице и бензинске пумпе настављају да раде, без обзира што је град потопљен услед урушавања лукова Каховске ХЕ, саопштио је вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Салдо.
14:07 06.06.2023
У Новој Каховки је ниво воде услед ванредне ситуације на ХЕ порастао на 12 метара, саопштиле су хитне службе.
13:58 06.06.2023
Генерално тужилаштво Русије наложио је тужиоцима да презму контролу над заштитом права становника Херсонске области након пробијања Каховске ХЕ.
13:53 06.06.2023
Google Maps додао је специјалне ознаке о плављењу обала Дњепра након уништавања Каховске хидроелектране дуж реке до Херсона.
Пет од шест ознака налази се на десној обали Дњепра.
Ознаке дуж тока Дњепра након уништавања бране Каховске хидроелектране - Sputnik Србија
13:52 06.06.2023
Три насеља су већ потпуно потопљена у Новокаховском градском округу након урушавања Каховске ХЕ, саопштиле су локалне власти.
13:39 06.06.2023
Водостај на подручју Запорошке нуклеарке опао је за 2,5 метра и очекује се да ће опасти до седам метара, изјавио је губернатор области Евегеније Балицки.
Он је истакао да власти Запорошке области за сада не виде потребу увођења ванредног стања због пробијања Каховске ХЕ.
13:37 06.06.2023
У Новој Каховки, након урушавања Каховске ХЕ, ниво воде порастао је на више од 11 метара, саопштио је градоначелник Владимир Леонтјев.
Власти Нове Каховке сматрају да је водостај након уништења ХЕ достигао врхунац.
13:18 06.06.2023

Поводом урушавања дела бране Каховске ХЕ и потапања територија покренут је кривични поступак због терористичког акта, саопштио је Истражни комитет Русије.

13:14 06.06.2023
13:14 06.06.2023
Више од 50 аутобуса стигло је у Нову Каховку, Аљошки и Голу Пристањ ради евакуације становника у безбедне регионе због уништења дела Каховске ХЕ, саопштио је председник владе Херсонске области Андреј Алексејенко.
13:03 06.06.2023
Европска унија осудила је „варварски напад“ против Каховске ХЕ, истакавши да он може да има страшне хуманитарне и еколошке последице.
Портпарол Спољнополитичке службе ЕУ није никога директно оптужио, али је навео да се то дешава у контексту нелегитимне агресије и да је то нови круг агресије.
12:59 06.06.2023
Међународни комитет Црвеног крста назвао је катастрофу на Каховској ХЕ једним од најзначајнијих оштећења виталне инфраструктуре од фебруара 2022. године.
Хуманитарна организација додаје да десетине хиљада људи са обе обале Дњепра већ страдају због поплава, доводећи своје животе у опасност.
12:53 06.06.2023
Власти Херсонске области припремају евакуацију Новокаховског, Голопристанског и Аљошкинског округа због наглог пораста водостаја након оштећења бране хидроелектране, саопштила је регионална управа.
„Влада Херсонске области и Министарство за ванредне ситуације Русије контролишу ситуацију у областима на левој обали Дњепра. Сви становници ће добити сву неопходну помоћ: Русија своје не напушта!“, истиче се у саопштењу.
12:51 06.06.2023
Портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је, поводом ванредне ситуације на Каховској ХЕ, подсетила да је 21. октобра 2022. године стални представник Русије у УН Василиј Небензја упутио Генералном секретару организације писмо о плановима кијевског режима за уништење хидроелектране.
Захарова се на крају свог поста на Телеграму обратила Генералном секретару питањем - шта је урађено поводом упозорења руских власти?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала