- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Коме су у интересу дезинформације о Колубари и ЕПС-у?

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Ванилица/Cropped photo / Рударски басен Колубара
Рударски басен Колубара - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Пратите нас
Изјава министарке рударства и енергетике да је производња угља у Колубари у мају смањена 40 одсто и да се због тога увози угаљ како би термоелектране радиле, изазвала је бурну реакцију у ЕПС-у.
Одговарајући на критике Дубравке Ђедовић, министарке рударства и енергетике, на пословање ЕПС-а као и руководство у в.д. статусу, вршилац дужности генералног директора Мирослав Томашевић замолио је министарку да „не узнемирава јавност“ и демантовао њене наводе, пише у ауторском тексту Јелице Путниковић за Енергију Балкана, који преносимо у целости:
Намеће се питање зашто, чак и ако хоће да промене чланове Надзорног одбора и постојећи менаџмент ЕПС-а АД из ресорног министарства и Владе Србије не признају да су ти људи успели да компанију извуку из дубиозе у којој се нашла децембра 2021. године. И зашто кадар који им, очигледно је, не одговара, коначно не промене - транспарентно, пише Јелица Путников.

Директор ЕПС: Молимо министарку да не узнемирава јавност

„Молимо министарку да не узнемирава јавност изношењем неупоредивих података, а јавност обавештавамо да се производња електричне енергије и угља одвија несметано, да је електроенергетски систем стабилан, а да ЕПС после две године послује у плусу“, изјавио је Мирослав Томашевић, в. д. генералног директора ЕПС АД реагујући на изјаву министарке енергетике Дубравке Ђедовић, која је, коментаришући пословање ЕПС-а у претходном периоду, истакла да је производња у Колубари била мања за више од 40 одсто у односу на прошлу годину и да су касниле одређене инвестиције.
„Ако сте много промашили план у позитивном или негативном смислу то значи да нешто нисте добро урадили нити планирали. Резултати који су остварени нису на завидном нивоу ако упоредите ову годину у којој имате више цене електричне енергије, бољу хидрологију и благу зиму у односу на прошлу, а нису приказани ни сви трошкови. Мене занима боља производња електричне енергије која је у Колубари у мају била на ниском нивоу“, наведено је у саопштењу Министарства рударства и енергетике, у којем се преноси изјава министарке на РТС-у.

Производња у Колубари мања због ремонта

Демантујући наводе министарке, в. д. генералног директора ЕПС-а каже:
„Није тачна информација да је производња у мају у Колубари била на ниском нивоу, тако да се угаљ увози како би термоелектране радиле неометано. Наиме, и Министарство рударства и енергетике је обавештено да су ремонти на главним коповима ЕПС-овог огранка РБ Колубара ове године почели раније, у мају, због одличне хидролошке ситуације и пуних депонија угља, управо на основу доброг планирања. Зато није могуће поредити податке о производњи у мају са истим месецом 2022. године“, наводи Томашевић.
Он додаје да је у „термину од 10. до 31. маја ове године у ремонту била Дробилана Тамнава и производни системи за угаљ на коповима Тамнава-Западно поље и Поље Г, који дају око 75 одсто укупне производње РБ Колубара.
„Поређење резултата Колубаре из маја ове године, када су стајали системи за производњу 75 одсто угља и маја прошле године, када је ремонт био на копу са 25 одсто укупне производње, даје искривљену слику о учинку ЕПС-ових рудара“, прецизира Томашевић наводећи да „ЕПС, тренутно, увози само минималне количине угља -и то по старим уговорима, јер су депоније угља попуњене а термоелектране раде континуирано“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићMинистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић
Mинистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић  - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Mинистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић
Занимљиво је да в. д. директора ЕПС-а АД демантује и наводе министарке да је држава издвојила значајна средства да би платила увозни угаљ.
„Држава увози угаљ јер је препознала да постоји проблем у производњи и издвојила је значајна средства како би наше термоелектране несметано радиле. Свака пренамена средстава из буџета за ЕПС је мање новца за вртиће и школе. Због тога нам је циљ да променимо ствари на боље, да ефикасније управљамо ЕПС-ом као и другим енергетским предузећима, да акценат ставимо на производњу, обезбеђивање довољних количина угља и планирање инвестиција. У првом кварталу имали смо кашњење инвестиција, зато сте имали мање одливе средстава“, рекла је Ђедовић.

Увоз минималних количина угља, ЕПС га плаћа

Тврдећи да „ЕПС тренутно увози само минималне количине угља и то по старим уговорима, јер су депоније угља попуњене, а термоелектране раде континуирано“ Томашевић изричито каже:
„Држава није, како тврди министарка, уложила средства у куповину угља, већ је ЕПС плаћао угаљ из сопствених средстава, те није могуће та средства издвојити за школе и вртиће“, тврди Томашевић.
Говорећи о инвестицијама, Томашевић подсећа да је „за 2023. годину укупно планирано 110 милијарди динара, од чега за први квартал 20 милијарди динара. Како каже, реализовано је 16 милијарди динара, што у односу на планирана средства за први квартал представља 81 одсто, а у односу на целу годину 15 одсто, што је прилично добар резултат. Најбоља квартална реализација је управо на капиталним пројектима. Одлив средстава се тренутно одвија по предвиђеним плановима. Прошла година, такође је имала добру реализацију инвестиционих програма, али знатно мању него ове. План за 2022. годину је износио 80 милијарди динара, од чега је реализовано укупно 53 милијарде динара, што је реализација од 66 одсто. У првом кварталу 2022. године од укупног плана у износу од 12,3 милијарде динара, реализовано је 7,2 милијарде динара, што је 58 одсто“.
© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаБагер на складишту угља
Багер на складишту угља  - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Багер на складишту угља
„Није промашен ни план нити је недостатак инвестиција проузроковао позитиван резултат ЕПС у првом кварталу ове године. Стога молимо министарку да не узнемирава јавност изношењем неупоредивих података, а јавност обавештавамо да се производња електричне енергије и угља одвија несметано, да је систем стабилан, а да ЕПС после две године послује у плусу“, поручује в.д. генералног директора ЕПС-а.

Приватизација и партнер из Мађарске

Говорећи за РТС министарка је рекла да је да је неко злонамерно пустио у јавност тачке са дневног реда седнице Надзорног одбора ЕПС-а, и није дао потпуне информације које су само збуниле јавност и раднике.
„На Надзорном одбору одбијен је предлог издвајања 11 хидроелектрана. Мени се не допада намера изазивања збуњености и панике у јавности. Жао ми је што одређени људи из руководства радницима нису објаснили целу ситуацију. Мађарска јесте наш стратешки партнер, ми желимо да продубљујемо наше енергетске односе и да све аспекте сарадње узмемо у обзир али о стратешким стварима одлучује Влада Републике Србије која још увек није разматрала овај предлог“, рекла је Ђедовићева.
Ни она, међутим, није објаснила откуд толика тајност о томе да мађарски МВМ хоће да постане стратешки партнер ЕПС-а за 11 хидроелектрана. Зашто се цела прича не води отворено, транспарентно… Јер, и пре него што је ова тема „процурила“ у јавност у енергетским круговим се незванично могло чути да је ова команија заинтересована и чак „виђена“ за хидросектор ЕПС-а, чак и да буде партнер у изградњи Реверзибилне хидроелетране Бистрица.
Мора се, такође, имати у виду да је стратешко партнерство са Мађарском, око складиштења гаса, на пример, веома економски корисно за ову нама суседну земљу. Колико плаћамо складиштење је, нажалост тајна. Али, надам се да неће у скорије време „испливати“ подаци да смо ту услугу платили папрено, као што смо током деведесетих година прошлог века плаћали транзит руског гаса преко територије ове земље – по цени која је била много, много виша од тада актуелних.
Министарка је указала да циљ реформи није приватизација ЕПС-а и да постоје отпори реформама дела руководства и синдиката који се боре за функције и привилегије.
„Председник и премијерка су више пута споменули да нема приватизације ЕПС-а“, рекла је.
Али, није објаснила ко је дао Мађарима сигнал да пошаљу понуду ЕПС-у о стратешком партнерству. Јер, тешко да су то урадили „на своју руку”. Без да им је неко нешто обећао.

Зашто се актуелном руководству и НО само прети – што их не смене?

„Наш циљ је био промена правне форме и почетак реформи. ЕПС треба да гради нове производне капацитете и да кроз њега уложимо близу 10 милијарди евра у енергетски сектор. Да бисмо то урадили доста тога зависи од стабилности пословања компаније и јачине наше економије. Отпори су велики, једним делом се руководство и синдикати плаше и боре за своје функције и привилегије а ми морамо да будемо одлучни да на том путу мењамо ствари на боље јер смо сви сагласни да ствари у енергетском сектору морају да се мењају“, рекла је Ђедовић.
Најавила је, стога, веома брзо формирање новог Надзорног одбора ЕПС-а. Како је рекла, у њему ће се наћи веома добри кандидати из земље и света, као и представници запослених.
„Циљ је да кроз професионални менаџмент дођемо до компаније која ће бити успешна и пример за регион, јер је ЕПС наша најважнија компанија која има доста предуслова за развој“, коментаришући да „није лако довести искусне и кредибилне људе у компанију која се налази у застоју и нагомиланим проблемима које треба системски решавати“.
Министарка је, изгледа, заборавила да су и садашњи чланови Надзорног одбора и менаџмента ЕПС-а доведени, односно, постављени по налогу Владе Србије (бар Надзорни одбор и в.д. генералног директора). А тако је било и са њиховим претходницима – и пре и после 2000. године. Нису они сами себе поставили на те функције – увек их је постављала актуелна власт, односно, Влада Србије.
Па се намеће питање: Ако ови садашњи не ваљају зашто их већ једном не смене? Јер, о томе да ће бити смењени прича се већ месецима.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICТермоелектрана у Костолцу
Термоелектрана у Костолцу - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Термоелектрана у Костолцу
И, опет, ако власт кроз чланове Надзорног одбора и председницу Скупштине акционара (на којој је министарка Ђедовић) жели да спроводи своју политику, па ће поставити своје људе, зашто ту толико најављену професионализацију менаџмента ЕПС-а не спроведе расписивањем међународног конкурса за извршне директоре и будућег првог међу њима.
Наиме, јасно је да ће власт бирати тај менаџмент. Али се не чује како, по којим критеријума, ко ће им га предлагати, које услове треба да испуне… Ко ће оцењивати стручност и кредибилност тих кандидата?
Намеће се питање зашто, чак и ако хоће да промене чланове Надзорног одбора и постојећи менаџмент ЕПС-а АД из ресорног министарства и Владе Србије не признају да су ти људи успели да компанију извуку из дубиозе у којој се нашла децембра 2021. године. И зашто кадар који им, очигледно је, не одговара, коначно не промене – транспарентно.
Заправо питање је: Коме су у интересу дезинформације о ЕПС-у?
ЕКОНОМИЈА
Производња у „Колубари“ на ниском нивоу, пад 40 одсто, угаљ се увози за термоелектране
трафостаница - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
ЕКОНОМИЈА
Брнабић: ЕПС се неће продавати, остаје у власништву државе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала