- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Русија ће и даље помагати Таџикистану у модернизацији војске

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Пратите нас
Русија ће наставити да помаже Таџикистану у модернизацији Оружаних снага, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров након разговора са министром иностраних послова Таџикистана Сироџидин Мухридином.

„Разговарали смо о реализацији споразума у сфери војне и војно-техничке сарадње, укључујући и реализацију програма модернизације Оружаних снага Таџикистана. Наставићемо да помажемо Душанбеу и сви планирани обими ће бити остварени“, рекао је он.

Руски шеф дипломатије је додао да је Русија захвална Таџикистану што је створио услове за рад 201. руске војне базе, како би остварила све своје задатке, са таџикистанским војницима вршила обуке и маневре не само у интересу Таџикистана, већ и других земаља Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ).
„И даље ћемо се борити против тероризма, екстремизма и трговине наркотицима“, истакао је он и подвукао да је посебна пажња посвећена ситуацији у Авганистану.
Руски министар је навео да се Москва и Душанбе редовно консултују и да се њихови приступи на тему Авганистана подударају. Између осталог, реч је о неопходности формирања инклузивне владе у Кабулу, као и о потреби супротстављања тероризму, екстремизму и трговини наркотицима која долази са територије Авганистана.

Лавров: Запад жели војно да проникне у Централну Азију

Западне земље се труде да хуманитарно и војно проникну у рејон Централне Азије, изјавио је министар иностраних послова Русије.

„Данас се могу приметити напори Запада да проникну у Централну Азију, укључујући хуманитарну и војну сферу“, рекао је он у обраћању на Руско-Таџикистанском (Словенском) универзитету у граду Душанбе.

Позвао је партнере из Централне Азије да се критички односе према западним шемама сарадње које им се намећу у војној области и у обукама полицајаца.
Војници тенковског батаљона моторизоване пешадије Балтичке флоте током војне вежбе у Калињинградској области - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
РУСИЈА
Русија подиже борбену приправност својих база у Киргизији и Таџикистану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала