Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Три захтева Куртију: Лајчак и Ескобар пред долазак у Београд

© AP Photo / Boris GrdanoskiЕскобар, Димитар Ковачевски и Лајчак
Ескобар, Димитар Ковачевски и Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Пратите нас
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да су он и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар затражили од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да дође до смиривања ситуације на северу КиМ, одржавања нових избора и повратка дијалогу.
Лајчак и Ескобар данас долазе у Београд, где ће се састати са председником Србије Александром Вучићем.
Лајчак је, након састанка у Приштини који је касно синоћ трајао око два сата, рекао да није постигнут договор са Куртијем о одржавању избора на северу КиМ.
Он је прецизирао да је, заједно са Ескобаром, представио Куртију предлог међународне заједнице од три главне тачке - деескалација ситуације на северу КиМ, брзо одржавање нових избора и повратак дијалогу.
„Да смо постигли договор (о изборима), рекао бих то“, навео је Лајчак. Он је оценио да је састанак са Куртијем био „дуг, искрен и тежак“.
Лајчак је рекао да су нови албански градоначелници у општинама на северу КиМ изабрани легално, али да немају легитимитет.
„Легалност не значи представљање и легитимитет и то је проблем који имамо на северу. Стога је у интересу Косова, у интересу свих, да имамо градоначелнике који имају легалитет, али и легитимитет“, навео је Лајчак.
Ескобар је рекао да се нада да ће њихови захтеви бити саслушани, а на питање да ли је Курти прихватио предлоге које су изнели одговорио је да су „на почетку мисије“.
Он је додао да „САД поштују ауторитет приштинске владе и њен устав“, али је истакао да је поштовање закона „нешто друго“ и да покушава да пронађе „формулу за хармонију међу етничким групама“.
„Никада нисам видео оволико јединства у трансатлантској заједници. САД, ЕУ, НАТО и скоро сви пријатељи Косова имали су исте захтеве. Надамо се да ћемо бити саслушани“, поручио је Ескобар, пренео је Танјуг.

Курти: ЕУ и САД да позову на прекид насиља

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти затражио је од Брисела и Вашингтона да позову на прекид насиља на северу КиМ и кажњавање и кривично гоњење починилаца.
Према саопштењу привремених институција у Приштини, Курти је у понедељак вече на састанку са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром рекао да је пут ка деескалацији на северу покрајине да се, како је навео, „одмах зауставе напади насилних екстремиста и криминалних група на домаће и међународне безбедносне снаге и новинаре“.
На састанку којем је присуствовао и главни приштински преговарач Бесник Бисљими, Курти је рекао да „само владавина права може утрти пут за ванредне, слободне, демократске и поштене изборе“.
Он је додао да би таква требало да буде и предизборна кампања и да би то омогућило смањење броја полицајаца у зградама три општине на северу покрајине.
Курти је, како се наводи у саопштењу привремених приштинских власти, на састанку изразио и „безрезервну спремност и непоколебљиву добру веру за интензиван и заједнички ангажман на деескалацији ситуације и нормализацији односа“.
Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак у Београду - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
СРБИЈА
Парадокс нове турнеје: Ескобар и Лајчак критикују Куртијa, а захтеве доносе – Србима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала