- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Вашингтон пост“: Америка знала да је Украјина планирала да дигне у ваздух „Северне токове“

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Пратите нас
САД су имале сазнања о томе да Украјина планира да дигне у ваздух гасоводе „Северни ток“, објавио је лист „Вашингтон пост“ позивајући се на тајна документа у које је имао увид.
Како се наводи, ЦИА је прошлог јуна преко Европске обавештајне агенције сазнала да шесточлани тим украјинских специјалаца планира да дигне у ваздух гасовод који повезује Русију и Немачку.
Та информација се појављује у документима која су процурила на платформи „Дискорд“, које је објавио припадник америчке Националне ваздухопловне гарде Џек Тешеира, против ког је недавно подигнута оптужница.
„Вашингтон пост“ тврди да су диверзанти одговорни за дизање у ваздух гасовода директно одговарали главнокомандујућем украјинске војске Валрију Залужном док украјински председник Владимир Зеленски наводно ништа о тој операцији није знао.
Додаје се да је обавештајни извештај заснован на информацијама добијен од једне особе из Украјине, као и да је ЦИА поделила информације до којих је дошла са Немачком и другим европским државама.
Амерички лист наводи да су званичници у више земаља потврдили да се извештај који је објављен на друштвеним мрежама, поклапа са оним што је Европска обавештајна агенција доставила америчкој Централној обавештајној агенцији (ЦИА).

Диверзија на гасоводима „Северног тока“

Експлозије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ догодиле су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о намерној диверзији, а Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак о чину међународног тероризма.
Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ саопштио је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена.
Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симур Херш, објавио је 8. фебруара своју истраживање о експлозијама на гасоводима, у којем је, позивајући се на извор, навео да су експлозивне направе испод цевовода у јуну прошле године поставили амерички војни рониоци, током војних вежби „Балтопс“, а да су их три месеца касније активирали норвешки специјалци.
Према наводима Херш,а одлуку о операцији донео је председник САД Џозеф Бајден, након девет месеци разматрања тог питања с представницима америчке администрације задуженим за питања националне безбедности. Пентагон је касније саопштио да САД нису умешане у диверзију на руским гасоводима.
Месец дана након Хершове објаве амерички лист „Њујорк тајмс“ је објавио да иза диверзије стоји проукрајинска групација, чији планови не морају бити познати Кијеву, а истог дана је немачки лист „Шпигл“ пренео да трагови напада воде у Украјину, односно да је операција изведена с јахте која је изнајмљена од компаније из Пољске, а која припада двојици Украјинаца.
Званична Москва сматра да је верзија о умешаности украјинских „активиста“ у експлозије бесмислица. Председник Русије Владимир Путин је изјавио да су такву експлозију могли да изазову само стручњаци који владају одређеним технологијама, уз подршку државе.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
РУСИЈА
Медији: У Немачкој ушли у траг могућем учеснику експлозије на гасоводима „Северни ток“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала