Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић разговарао са Лајчаком и Ескобаром: Кључна безбедност Срба на КиМ

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар, Мирослав Лајчак и Александар Вучић
Габријел Ескобар, Мирослав Лајчак и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Пратите нас
На састанку је размотрена актуелна ситуација на северу Косова и Метохије, начини за смањење напетости на терену, примена до сада постигнутих споразума и могућности за напредак дијалога који се води уз посредовање ЕУ, саопштила је прес служба председника Републике.
Председник Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, а састанку су присуствовали и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Емануеле Жиофре и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофер Хил.
"Вучић је поновио пуну посвећеност Републике Србије процесу дијалога са Приштином, постизању компромисних и одрживих решења у корист бољег живота и односа између Срба и Албанаца, а као кључни захтев подвукао безбедност нашег народа на Косову и Метохији", истиче се у саопштењу.
Председник је поновио и инсистирање на потпуном спровођењу договорених и потписаних споразума из Брисела, на првом месту формирање Заједнице српских општина, и позвао међународну заједницу да се више анагажује са Приштином у том правцу.
Представници ЕУ и САД поновили су заједнички захтев за хитним заустављањем напетости и насиља на терену, организацију нових избора уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу о нормализацији.
Обе стране су се сагласиле да су деескалација и повратак дијалогу неопходни како због бољег живота свих грађана и напретка на путу евроинтеграција тако и због стабилности целог региона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала