Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Албански медији: Ако Курти одбије захтеве, следе санкције у две фазе

© AP Photo / Franc ZhurdaАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
Уколико премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одбије захтеве ЕУ и САД за деескалацију ситуације на северу КиМ, лично он и поједини његови министри сносиће санкције, али ће санкције претрпети и тзв. Косово и оне ће бити „оштре и без преседана“ у историји КиМ, сазнаје Албанијан пост из дипломатских извора.
Те санкције, наводи се, биће у две фазе, а неке од њих подразумеваће враћање севера КиМ под контролу Кфора, блокирање средстава из САД и ЕУ, пасивност међународне заједнице према кампањи Србије за повлачење признања, блокирање интеграционих процеса и евентуално искључење Приштине из било које међународне организације чији је члан.
„Нико није очекивао да ће управо Влада Косова својим деловањем промовисати несигурност и подстицати кризе и сукобе“, наводи извор албанског портала, преноси Танјуг.
Како је рекао, оно што је већ постало јасно јесте да Запад губи стрпљење због чега се тражи јасан одговор приштинске владе.
„Је ли или није партнер трансатлантске заједнице? Бити партнер и потрошач националне безбедности коју трансатлантска заједница нуди и одржава у животу, значи безусловно испуњавање свих обавеза“, навео је извор.
Санкције су подељене у две фазе са осам тачака, од којих би прва фаза била замрзавање средстава из ЕУ, пре свега из разних фондова.
„Исто ће се десити и са процесом визне либерализације, за који се очекивало да ће бити уклоњен до краја ове године. Косово је стављено на дневни ред за чланство у Савету Европе, али ће у првој фази санкција и тај процес бити прекинут, а ова фаза укључује замрзавање америчких средстава и замрзавање програма за Косовске безбедносне снаге“, навео је извор.
Друга фаза санкција, наводи извор, биће шира и усмерена на политички и безбедносни ниво, а у њој ће међународна заједница показати „пасиван однос према српској кампањи за повлачење признања“.
„То ће довести и до искључења Косова из одређених међународних организација. Као што је познато, Косово је тренутно члан око 150 оваквих организација, различитих нивоа и области“, рекао је извор.
Ипак, наводи се, једна од најстрожих фаза санкција биће „реорганизација међународног војног присуства“, пре свега на северу, где ће на основу Резолуције 1244 бити активиран последњи долазни контингент од око 1.000 нових војника у оквиру Кфора и који ће преузети потпуну контролу над севером, враћајући ситуацију у време пре 2004. године, када Приштина ништа није контролисала у том делу територије.
Такође, Курти и министар унутрашњих послова привремених институција Џељаљ Свечља могли би да буду проглашени непожељним, уз оправдање да представљају опасност по безбедност и мир.
Трансатлантска заједница, истиче извор портала, незадовољна је остатком политичког спектра на КиМ и њиховим нејасним ставовима.
„Чак ни опозиција не разуме дубину озбиљности ситуације и стварну опасност за Косово“, каже извор и додаје да се од опозиције очекује да изађе и јасно се изјасни, „да ли је или није за испуњавање обавеза Косова у дијалогу“.
Утисак западне заједнице је да је опозиција већ припремила саопштења за јавност у којима оптужује владу да је прихватила ЗСО, наводи извор и додаје да је такво понашање опасно.
„Ако Косово не испуни своје обавезе, ризикује своју будућност“, навео је извор.
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
СРБИЈА
Ескобар демантовао да је Куртију дао рок за испуњење захтева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала