- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Кратак спој између Американца и српске легенде – разлог за нови тектонски поремећај у Европи

© AFP 2023 / LLUIS GENEДејан Бодирога
Дејан Бодирога - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
Генерални директор Евролиге Маршал Гликман поднео је оставку након само једне сезоне на тој функцији, медији преносе због лошег односа са председником Евролиге Дејаном Бодирогом, а сада се као потенцијалне замене помињу директор Фенербахчеа Италијан Маурицио Герардини, потом Алпер Јилмаз директор Ефеса, као и Паулијус Мотеијунас из Жалгириса.
Подсећамо, Гликман је у понедељак поднео оставку на функцију генералног директора Евролиге.
Један од разлога за такав потез је, наводно, однос са председином Евролиге Дејаном Бодирогом, који се погоршао претходних месеци. Гликмана навијачи Црвене звезде памте по злу због одлуке о забрани регистрације Факунда Кампаца.
Под Гликмановим вођством, Евролига је обезбедила уговор о емитовању са ЕСПН-а. Амерички медијски гигант емитовао је последњу недељу плеј-офа Евролиге 2022/23 и цео Фајнал фор у Каунасу. Споразум је такође укључивао права на емитовање за предстојећу сезону Евролиге 2023/24.
Пре него што је постао извршни директор, Гликман је претходно био Бертомеуов специјални саветник од 2002. до 2004. године.
Осим Макабија из Тел Авива, ниједан други клуб није био расположен да му укаже дугорочно поверење, а грчки медији преносе да Американац није био у добрим односима са Бодирогом због чега веће поштовање према њему нису изградили други клубови.
Сада је Евролига у проблему, тражи се заменик, а три имена су у оптицају. Ко год буде изабран, биће од кључне важности да добро сарађује са Бодирогом да не би долазило до нових проблема.
А проблема је већ сада много, неки би рекли и превише.
Герардини је човек са којим је Жељко Обрадовић освојио титулу европског шампиона, а касније је сарађивао са још двојицом српских тренера, Александром Ђорђевићем и Игором Кокошковим.
Његов адут је искуство пошто има 67 година, а већ је радио у Бенетону, Торонто Репторсима и Оклахоми. Био је изабран за најбољег извршног директора Евролиге 2017.
Други кандидат је Алпер Јилмаз из редова Анадулу Ефеса. Под његовим вођством клуб из Истанбула је освојио две узастопне титуле у Евролиги. Трећи кандидат је Паулијус Мотеијунас. Он је први човек Жалгириса и није имао успеха као претходна двојица.
Евролига се поново налази на важној раскрсници.
Идеја је сада да се Бодирогине обавезе повећају, а на снази остаје идеја да клубови буду ти који ће водити главну реч и одлучивати.
Већ дуго се спомиње и спајање Еврокупа и Фибине Лиге шампиона чиме би две стране почеле да раде на санирању конфликта.
Можда чак ФИБА укине један репрезентативни прозор. Постоји могућност да у Евролиги заживи идеја плеј-ина, по узору на НБА.
Иза угла је улазак и тима из Дубаија у Евролигу...
Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
СПОРТ
Директор Евролиге поднео оставку – бура у елитном европском такмичењу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала