- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Бензема потписао нестваран уговор у Саудијској Арабији: „Тешка одлука...“

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаКарим Бензема
Карим Бензема - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
Француски нападач Карим Бензема (35) нови је фудбалер саудијског Ал Итихада. Иако су многи остали затечени одлуком да напусти Мадрид годину дана пре истека сарадње, јасно је да се понуда из Џеде не одбија.
За две године искусни голгетер добиће чак 220 милиона евра, што је далеко више од 28 милиона, колико је имао у Мадриду.
Заправо, Бензема ће по сезони добијати 100 милиона евра, плус додатних 20 милиона европских новчаница за промоцију Саудијске Арабије као домаћина Светског првенства 2030. које организује заједно са Грчком и Египтом.
Притом, од комерцијалних права, искусни голгетер би могао да добије још 100 милиона евра, што даје коначну цифру од 320 милиона уколико све буде како се очекује.

„Реч је о доброј лиги, са много квалитетних играча. Мој пријатељ Kристијано Роналдо је већ тамо, што показује да Саудијска Арабија константно подиже квалитет“, изјавио је Бензема на промоцији.

Француски нападач је напустио Реал после 14 година од доласка из Олимпик Лиона. Са Kраљевским клубом је пет пута освојио Лигу шампиона и исто толико Светско првенство за клубове, а четири пута је био најбољи у Шпанији, уз бројне друге трофеје.
На индивидуалном плану, Бензема је прошле сезоне освојио „Златну лопту“ намењену најбољем играчу света. И мало ко је тада очекивао да ће већ на лето отићи у Саудијску Арабију.

„Желео сам да останем у Реалу, али живот ти понекад укаже другачију прилику. Била је ово јако тешка одлука, а донео сам је заједно са породицом. Никада нећу заборавити Мадрид“, поручио је Француз.

Много тога доброг догодило се Kариму Бенземи у Мадриду, али је и те како умео да врати головима. Од Реала се растао џентлменским договором, без обештећења, тако да у нове изазове креће као слободан играч.
А Саудијска Арабија наставља да ради на јачању свог домаћег првенства, па тако и данас стижу нове информације о појачањима.

Кристијано Роналдо би могао да добије ускоро вредно појачање у редовима Ал Насра, а то је Вилфрид Заха, крилни нападач Кристал Паласа, коме је истекао уговор у Лондону овог лета.

Сви ови трансфери у Саудијску Арабију (као и Лионела Месија који се очекује) почетак су велике револуције у фудбалу и стварања нове моћне лиге света која ће привући многе звезде у годинама које следе.
Извори из Саудијске Арабије објавили су почетком године да постоји јасан план да 50 фудбалера из најбољих лига Европе (Енглеске, Француске, Немачке, Италије и Шпаније), као и Португалије, пређе у саудијску Про лигу већ овог лета.
План, који финансира и подржава саудијско Минстарство спорта, предвиђа ангажман за фудбалере којима истичу уговори, а које клубови из ове земље буду пожелели да ангажују.
Меси је далеко најпознатије име коме истиче уговор овог лета, али ту су још и премијерлигашке звезде: Фирмино (Ливерпул), Гундоган (Манчестер сити), Адама Траоре (Вулвс), Мина и Дукуре (Евертон), који би могли да буду занимљиви Саудијцима.
Очекивања су да ће ово лето да донесе рапидан пораст квалитета клубова захваљујући таласу популарности од доласка Кристијана Роналда у Ал Наср и Бенземе у Ал Итихад.
*Погледајте најновију епизоду Спутњик Спорта
Пеп Гвардиола - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
СПОРТ
„Гвардиолина клетва“ – право пророчанство или глупост?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала