Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Ако не желе разговоре, распуштамо парламент и идемо на изборе /видео/

© Tanjug / RADE PRELIĆАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће ове године бити одржани превремени парламентарни избори, али је само остало питање месеца када ће то бити.

Вучић: Јасно је да ћемо имати изборе, само је питање месеца када ће бити одржани

Александар Вучић је рекао да се никада неће догодити да неко на улици преузима власт и да је са тим давно завршено.
Вучић је рекао да ће као председник чекати да дођу на разговор сви они којима је упутио тај позив.
„Упутићу их да је то једини могући начин да до промена које толико желе дође - да се на изборима учествује, да на изборима добију већинску подршку народа и да онда од председника могу да добију мандат за састав нове владе“, рекао је председник Србије.
Вучић је поновио да прелазне владе неће бити јер, додаје, за прелазну Владу је потребна његова одлука, а он такву одлуку неће донети никада.
„И по том питању нема разговора и нема никавих преговора“, поручио је он.
Вучић је рекао да прелазне Владе неће бити не зато што је то нечији политички хир.
„Као председник Републике, вероватно бих био још популарнији, да такве глупости прихватим и предложим, не пада ми на памет. То је уништавање и разарање Србије. То би значило да Србијом у том тренутку управља један тајкун и неколико страних центара моћи, а не грађани Србије преко својих изабраних представника. Док сам председник, заклео сам се на Устав Србије поштоваћу самосталност и независност Србије и у тако нечему против виталних интереса Србије никада нећу учествовати“, рекао је председник.
Вучић је рекао да су неки правили тензије не зато што су имали политичке захтеве, већ зато што су имали захтеве појединих тајкуна за провођењем њихових интереса.
„И то можете да видите кроз захтеве, јер кроз захтеве не постоји ни један захтев који се тиче деце. Ни један захтев се не тиче права и положаја деце, наставника, било које друштвене групе осим њих политичара и једног тајкуна“, рекао је председник Србије.
Он је истакао да председник Владе Ана Брнабић не жели да испуни захтев опозиције и смени министра унутрашњих послова Братислава Гашића на силу и под присилом, јер са правом сматра да за то не постоји ни један разлог.
„Не постоји ни један разлог, довољан разлог, јер је човек на вредан, марљив и одговоран начин тај посао обављао, али неки други рачунају да је могуће да стекну поверење народа тиме што ће да врше притисак на улици и да ће тиме моћи да остваре део својих политичких циљева које на изборима очигледно не могу“, рекао је Вучић.

Неће Срби слушати о олујама, нити ће неко гасити телевизије

Вучић је поручио да поједини политичари неће да гасе телевизије нити да о томе одлучују, као ни да од њих Срби неће слушати о олујама.
Он је то рекао замољен да прокоментарише изјаву Мирослава Паровића из Народног слободарског покрета да ће гашење ТВ Пинк бити симбол или победа „тихе револуције“ и да ће ако власт не буде хтела мирно да се повуче бити као у стиховима Бранка Миљковића "Ко не уме да слуша песму, слушаће олују.
„Олуја је један изванредан симбол за грађане Србије и за све Србе тако да, видите како један српски тобожњи националиста то употреби. Неће више Срби да слушају олује, нажалост гледали су је 1995. године и тешко страдали у 'Олуји', неће је слушати посебно не од таквих паметњаковића као што је тај“, рекао је он.
Вучић је поручио и да ти политичари неће да гасе телевизије нити ће о томе да одлучују.
„Нема ништа од тога, то је прича за малу децу. Знате када политичари помисле, ја сам то гледао много пута, када помисле да имају много већу снагу него што је то реално, а то се зове психологија масе, неки је називају психологијом чопора где помисле да су много храбрији и јачи него што јесу. Не, ту снагу имају обични људи који су дошли да би нешто урадили за себе и своје породице, а ти политичари немају никакву снагу, од тог посла нема ништа“, рекао је Вучић.
© Tanjug / RADE PRELIĆАна Брнабић: Спремна сам да поднесем оставку
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Ана Брнабић: Спремна сам да поднесем оставку

Ана Брнабић: Једини излаз из кризе су парламентарни избори

Ана Брнабић је на почетку обраћања изјавила да се трудила да свој посао обавља на најбиљи начин и да је поносна на оно што је урађено.
„Не мислим да је све било савршено, али су резултати јасни, Србија никада није напредовала овако“, рекал је она.
У вези са злочинима који су се догодили 3. и 4. маја она је рекла да после тога ништа не ће бити исто и изјавила је још једном своје саучешће породицама настрадалих.
„Ова земља и свако од нас након тих трагедија неће бити исти, још једном најдубље саучешће породицама“, рекла је она.
„Сутра ћемо донети одлуку да ли ће бити продужен рок за предају оружја, а до данас је предат 62.801 комад оружја“, рекла је Брнабићева и прочитала извештај о томе шта је све урађено и какве су мере предузете после трагедија у Београду и околини Младеновца.
Она је рекла да су одређене странке и политичари из опозиције политизовали и злоупотребили трагедију, у тренутку када је требало да се заједнички разговора и организовали су протесте са искључиво политичким захтевима.
Она је рекла да може да се рачуна на њену оставку и да су једини излаз из кризе парламентарни избори до краја године.
учионица - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
ЕКОНОМИЈА
Вучић: Повећање пензија, плата у просвети, за медицинске сестре и 10.000 динара за свако дете
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала