- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Прочитано писмо До Квона, Абазовић тврди да није угрожена национална безбедност

© Фото : Youtube/Coinage/PrintscreenДо Квон, јужнокорејски криптомилијардер
До Квон, јужнокорејски криптомилијардер - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
На данашњој сједници Вијећа за националну безбједност прочитано је писмо јужнокрејског држављанина До Квона, које је упутио премијеру Дритану Абазовићу, министру Марку Ковачу и специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу.
Посланик Демократског фронта, Милан Кнежевић, саопштио је након сједнице да је Квон у писму објаснио природу односа са лидером Покрета Европа сад Милојком Спајићем.
„Оно што је битно је да сам ја био у праву, да постоје лаптопови који су код Сузане Мугоше и за то што он тврди у писму“, рекао је Кнежевић.
Додао је да је активност До Квона је била „регионална и бјелосвјетска“.
„То што смо чули на Вијећу може се чути у свакој кафани. Национална безбједност је прилично угрожена“, оцијенио је Кнежевић.
Саопштио је и да је тужилац јуче добио писмо Јужнокорејца.
„Ја бих послије избора саслуша и Спајић и До Квона. Мора се отворити лаптоп, не мислим да ту има ичега криминалног али је важно ко је све финансирао политичку кампању...“
На питање да ли овај случај представља злоупотребу институција, Кнежевић је одговорио:
„А, да ли представља злоупотребу институција хапшење Мила Божовица након предсједничких избора?“.
Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић саопштио је да је јуче прочитао писмо јужнокорејског држављанина, који је ухапшен 23. марта на подгоричком аеродрому, о наводним везама са лидером Покрета Европа сад Милојком Спајићем.
Сматра да довођење таквог човјека у контекст са било ким у Црној Гори, посебно на јавној сцени, није добро, будући да се ради о лицу са потјернице.

Абазовић: Није угрожена национална безбиједност

Премијер Дритан Абазовић казао је да је данашња ванредна сједница Вијећа за националну безбједност била конструктивна и ефикасна.
„Прва тачка је о страним држављанима који се доводе у везу с активностима у вези криптовалута. Не ради се о једном лицу, него о више лица која дјелују или су дјеловали на територији Црне Горе“, рекао је Абазовић на прес конференцији.
Казао је да је сједницу заказао на захјтев неколико чланова.
„Не видим никакву тајност у овоме, да само ја имам увид у писмо које је послато на три адресе. Након тога се отворила расправа, јер се тамо наводи да је криптозаједница плаћала односно помагала одређене политичке субјекте. До сада смо на десетине пута на сједницама говорили о руском утицају и новцу који се пласира за изборе, одговорно је да се и о овоме разговара“, оцијенио је он.
Сви чланови су се усагласили, како је казао, да о овоме треба да расправљају надлежни. Додао је и да ће један документ из Агенције за националну безбједност прослиједити начелнику Специјалног полицијског одјељења Предрагу Шуковићу.
„Нисмо хтјели да нешто што смо добили (писмо) да то буде предмет трговине послије избора. Интерес је свих да се утврде чињенице. Уређаји који су одузети До Квону приликом хапшења, вјероватно у тим уређајима лежи истина која може да иде у једном или у другом правцу. Имали смо захтјев према надлежним органима да не могу пренебрегнути ту ствар“, навео је Абазовић.
Друга тема је, како је додао, спровођење активности у сузбијању организованог криминала.
„Контролисано је 48 локација, 42 лица. За два лица није добијен налог за претрес, то је случај без преседана. Вијеће је упознато ко су лица и ко је судија који је донио одлуку. Та два лица су мало познатија јавности у односу на остале. Не можемо ту ништа специјално да урадимо. Надам се да ће вијећа донијети супротне одлуке у односу на овај преседан“, казао је Абазовић.
На питање да ли је овај случај искоришћен за преговоре о будућој влади, Абазовић је рекао не може разумјети представнике Покрета Европа сад, прије свега Спајића, којег је, како је казао, „добронамјерно упозоравао на неке ствари“.
„Нити знам ко је Јужнокорејац, нити сам га у животу срео, као он, нити сам тражио да ми шаље писмо. Али, кад нешто примим, а што има шири карактер, моја је обавеза била да обавијестим људе о томе. Нисам никоме остао у политици дужан, а нећу ни њима (ПЕС-у)“, поручио је.
Абазовић је, на питање да ли је угрожена национална безбједност, казао да не мисли да је то случај.
„Не драматизујем, неке колеге имају другачију интерпретацију... Тужилаштво је подијелило неке информације, сад ће имати више материјала да предузму неке радње“, навео је он.
Право је питање, како је истакао, ко је До Квону дозволио да уђе у Црну Гору.
Привођење До Квона, осумњиченог за криптопревару тешку десетине милијарди долара, у црногорски суд - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
РЕГИОН
Уложена жалба на решење о јемству за До Квона и Чанд Јуна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала