- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта урадити ако не можете да пронађете свој паметни телефон

© Sputnik / Лола ЂорђевићКанал Спутњик Србија на Телеграму
Канал Спутњик Србија на Телеграму - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
Без обзира који паметни телефон користите, све оно што треба да урадите да не бисте изгубили свој уређај и податке на њему - урадите док је телефон и даље безбедан у вашим рукама.
Нажалост, то се дешава свима - у једном тренутку шаљете поруке или гледате видео записе на друштвеним мрежама, а у следећем не можете да пронађете телефон. Можда сте га само негде затурили, или је можда изгубљен.
У истраживању које су спровели БДГ Студиос и Уанпул, испитано је 1.000 припадника генерације З у Сједињеним Државама о њиховим навикама коришћења паметних телефона. Резултати показују да 14 одсто њих сваки дан негде изгуби телефон, од места попут тоалета или око њега до - „остао је испод пса”.
Има ли још таквих необичних места? Више од 100 испитаника оставило је своје телефоне у фрижидеру или замрзивачу, а осам их је оставило на крову, испод или око аутомобила, пише хрватски Дневник.
„Једном сам радио у башти и случајно оставио телефон поред стабљике парадајза... Требало ми је неколико дана да га коначно пронађем, а онда сам почео да се смејем сам себи“, написао је један од учесника истраживања.
Без обзира који паметни телефон користите, све шта треба да урадите да не бисте изгубили свој уређај и податке на њему треба да урадите док је телефон и даље безбедно у вашим рукама.

Редовно правите резервне копије података

Данас сви паметни телефони имају опцију да аутоматски креирају и чувају резервну копију у облаку. Једино на шта треба да обратите пажњу је где ће се та копија чувати и колико често ће се ажурирати.
Информације о томе можете пронаћи у подешавањима вашег телефона, у одељку који се односи на „бекап енд ристор“, односно „безбедносно складиштење и опоравак података“.
Препоручујемо вам да подесите аутоматско креирање и чување резервне копије у клауду тако да се обавља свакодневно или најмање једном недељно, током ноћи, када је најмање вероватно да ћете користити телефон и да то радите преко бежичне мреже, да вам се не деси да вам резервна копија „поједе“ сав саобраћај података.

Активирајте опцију да пронађете телефон

Сви паметни телефони данас имају неку варијанту опције удаљеног проналажења телефона. Међутим, да би ова опција радила, потребно је претходно укључити.
Можете је пронаћи у подешавањима вашег телефона, обично у одељку који се бави безбедношћу.
У случају губитка телефона потребно је са рачунара или другог телефона унети кориснички налог (на Гуглу или Еплу) и тамо потражити опцију „Пронађи мој телефон“. Услуга је бесплатна, а корисник може да појача звоно на телефону (чак и ако је телефон нечујан), да тражи локацију телефона на мапи, пошаље поруку или позове, али и да закључа екран или избрише податке на даљину.

Запишите важне информације

Сваки телефон има свој серијски број, који би било добро записати на безбедном месту. По могућности не у самом телефону. Иако то може звучати као гњаважа, добра је идеја да сачувате кутију паметног телефона и рачун, како бисте, у случају да морате да пријавите крађу или нестанак полицији и свом оператеру, могли да пружите доказ да сте власник уређаја или наведите информације о самом уређају.
Такође, требало би да запишете све податке о СИМ картици или картицама које се налазе у уређају. ПИН-ове, ПУК-ове и све друге информације које можете пронаћи, добро је имати негде записано јер ће оператер тражити од вас ове податке да блокира ваш број телефона у случају крађе.
Забележите све лозинке и корисничка имена која користите у бројним апликацијама. Иако се ово чини као додатни корак, ако дође до тачке у којој морате да купите нови телефон и све подесите од нуле, схватићете колико лозинки и корисничких података се заправо не сећате.

На крају – срећно

Можда је телефон само привремено затурен негде и можете га пронаћи позивом са другог телефона или коришћењем опције „пронађи“ са паметног сата који је повезан са њим или преко рачунара. Али ако га заиста нема и не можете да га пронађете, надамо се да ће вам ови савети олакшати проналажење и опоравак података.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала