- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Спасиоци у Херсонској области - Sputnik Србија

УЖИВО Док траје спасилачка операција у насељима Херсонске области украјинске снаге отварају ватру

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 469. На Каховску ХЕ претходне ноћи изведена је серија удара, због чега је брана пробијена. Кијев је гађао хидроелектрану како би пребацио трупе са херсонског правца у подручје својих офанзивних дејстава, саопштио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:54 07.06.2023
Док траје спасилачка операција у насељима Херсонске области украјинске снаге отварају ватру, саопштиле су херсонске власти.
21:39 07.06.2023
Међународна организација за миграције спремна је за сада да пружи помоћ само становништву на десној обали Дњепра која је под контролом украјинских снага после рушења горњег дела Каховске хидроелектране јер само ту имају приступ, рекла је за Спутњик портпарол Хедон Оливија Мери.
20:23 07.06.2023
Четири хиљаде житеља Херсонске области евакуисано је због поплава које су настале након рушења горњег дела Каховске хидроелектране.
Они се налазе у привременом смештају а ако затреба постоји смештај за још 5.500 људи, написао је в.д. губернатора ове области Владимир Саљдо на Телеграму.
20:18 07.06.2023
Шеф делегације Русије на преговорима у Бечу по питањима војне безбедности и контроле наоружања Константин Гаврилов позвао је ОЕБС да осуди активности Кијева према Каховској хидроелектрани.
"Позивам генералног секретара ОЕБС, бугарско председништво и државе-чланице да осуде злочиначке активности украјинских власти које су све нечовечније и које представљају озбиљну претњу европској и глобалној безбедности", навео је Гаврилов.
20:11 07.06.2023
Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) признала је да је ситуација око Каховске хидроелектране озбиљна.
"Не желимо да доливамо уље на ватру, ширимо панику јер за то нема основе. Ипак, ситуација је озбиљна, не желимо да је умањујемо говорећи да овде нема проблема", рекао је шеф ИАЕА Рафаел Гроси.
Гроси је додао да рушење горњег дела Каховске хидроелектране средњорочно гледано може да лиши Запорошку нуклеарку извора хлађења и испровоцира озбиљна оштећења реактора.
Он је нагласио да је то могуће у случају да дође до даљег погоршања ситуације, али да у овом моменту нема разлога за панику.
ИАЕА, додао је, прати снижавање нивоа воде у Каховском акумулационом језеру после рушења бране и размотриће мере реаговања како би се нивелисале последице по Запорошку нуклеарку.
19:34 07.06.2023
Украјинске снаге поново су гађале Шебекино у Белгородској области Русије, рекао је губернатор области Вјачеслав Гладков. Густ дим вије се изнад индустријске зоне града.
19:32 07.06.2023
Доњецка Народна Република спремна је да, у случају потребе, помогне Херсонској области у санацији последице поплаве након рушења једног дела Каховске хидроелектране, али у овој фази погођени регион располаже са довољно ресурса, изјавио је за Спутњик в.д. лидера републике Денис Пушилин.
„Херсонска област нам се до сада није обраћала за помоћ. Али у оваквим ситуацијама ми се налазимо у контакту и спремни смо да се одазовемо чим буде потребно, нису потребна никаква писма. Међутим, у овој фази капацитети који су ангажовани успевају да се изборе са свим“, рекао је Пушилин, додајући да у Херсонској области већ помажу стручњаци, укључујући спасиоце са Крима, из Краснодарског краја и Ростовске области.
17:53 07.06.2023
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг написао је на Твитеру да је разговарао са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом и да је том приликом осудио рушење горњег дела Каховске хидроелектране.
Према његовим речима, Кулеба ће у четвртак учествовати на заседању НАТО-Украјина.
17:41 07.06.2023
Председник Русије Владимир Путин наложио је министру за ванредне ситуације Александру Куренкову да у зони поплаве у Херсонској области, која је изазвана саботажом кијевског режима на Каховској ХЕ, организује помоћ људима и рад на санацији последица катастрофе, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Раније је Путин казао да је рушење Каховске ХЕ варварска акција кијевског режима која је довела до еколошке и хуманитарне катастрофе великих размера.
17:12 07.06.2023
Украјинска војска је у току прва два дана ове недеље 60 пута гађала Белгородску област Русије и то углавном из система "Град" и минобацача, рекао је за Спутњик представник служби за ванредне ситуације.
16:43 07.06.2023
Русија ће максимално жестоко одговорити на било који покушај напада украјинских снага на Запорошку нуклеарку, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Русија ће максимално жестоко одговорити на сваки напад Украјине на Запорошку нуклеарку, њене кључне објекте, као што су водови, и наравно на Енергодар у којем живе запослени у тој нуклеарки и њихове породице“, рекла је Захарова на редовном брифингу за новинаре.
Запорошка нуклеарка налази се на левој обали Дњепра поред Енергодара. То је највећа и најјача нуклеарка у Европи - има шест енергетских блокова јачине један гигават сваки.
Од октобра 2022. електрана је под контролом Русије.
16:14 07.06.2023
Кијевски режим се одлучио на рушење Каховске хидроелектране страхујући од офанзиве руских Оружаних снага, рекао је за Спутњик в.д. лидера ДНР Денис Пушилин.
Није искључено да су на неки начин покушали тако да се обезбеде да би могли да се пребаце на злогласну контраофанзиву на другим деловима фронта. Постоје докази за то последњих дана – максимално су се активирали у односу на претходни период и по питању људства и по питању технике, при томе мислим и на тенкове „леопард“и остало, навео је Пушилин.
Према његовим речима, Украјина је свесно то урадила.

„Код њих је црвеним исписано: уништити инфраструктуру и то ону кључну. Они предузимају кораке којима наносе штету и себи. Изгледа да су проценили да ће себи нанети много мање штете а да је за Русију то од кључног значаја“, сматра Пушилин.

15:49 07.06.2023
Као последица рушења горњег дела Каховске хидроелектране у Херсонској области је под водом 36 насеља, рекао је в.д. лидера региона Владимир Саљдо.
Најтежи часови су прошли, додао је он и истакао да је организација пружања помоћи становништву добра.
Података о жртвама међу цивилима за сада нема.
Министар рада и социјалне политике региона Ала Бархатнова навела је да је потопљено 15.000 домаћинстава.
14:37 07.06.2023
Русија намерава да бесплатно пошаље у Нигерију 34 хиљаде тона ђубрива, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Она је подсетила да је раније Русија послала 20 хиљада тона ђубрива у Малави и још 34 хиљаде тона у Кенију.
13:57 07.06.2023
Почела је евакуација готово 100 становника који су били блокирани на подручју села Корсунка, а након потапања територије услед украјинског гранатирања Каховске ХЕ, изјавио је за ТВ „Русија 24“ начелник градског округа Владимир Леонтјев.
Он је нагласио да је у питању велико село од око 350 кућа, које је скоро потпуно потопљено.
13:39 07.06.2023
Украјински војник  - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Специјална операција у Украјини
Украјински диверзанти дигли у ваздух цевовод за амонијак у Харковској области
13:33 07.06.2023
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Украјине покушале су да пробију одбрану руских снага код Артјомовска, али нису постигле свој циљ;
Током борби код Артјомовска током протеклог дана украјинске снаге изгубиле су до 415 војника, два тенка и хаубицу „гвоздика“;
Руске трупе уништиле су већину оклопних возила Оружаних снага Украјине која су ишла ка фарми „Октобар“, непријатељ је одбачен на почетну линију;
Напад јуришних јединица Оружаних снага Украјине код Новодоњецког у ДНР је одбијен, насеље је под контролом руских трупа;
Руске снаге су током протекла 24 часа гађале 93 артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине на ватреним положајима;
Оружане снаге Русије пресекле су активности две украјинске диверзантско-извиђачке групе у краснолиманском правцу;
Руски ПВО системи оборили су изнад ДНР украјински ловац Су-27;
Руске снаге су претходног дана убиле више од 70 украјинских војника у краснолиманском правцу;
Руске снаге одбиле су три напада Оружаних снага Украјине у областима Нескучни и Левадни у ДНР;
Руски ПВО системи оборили су украјински ловац МиГ-29 у Запорошкој области;
Код Авдејевке у ДНР уништена су два складишта горива украјинске бригаде;
Руски ПВО системи пресрели су 24 ракете „хајмарс“, „ураган“ и „ољха“, а уништили су и 22 украјинска дрона;
Губици Оружаних снага Украјине у купјанском правцу износе више од 50 војника, а уништена је и америчка самоходна хаубица „паладин“;
У јужнодоњецком правцу убијено је више од 190 украјинских војника;
Руске трупе уништиле су складиште муниције 128. брдске јуришне бригаде Оружаних снага Украјине и контрабатеријску радарску станицу у Запорошкој области;
У ЛНР и Запорошкој области погођен је командно-осматрачки пункт две украјинске бригаде.
12:59 07.06.2023
Швајцарски Сенат одобрио је амандман на закон који ће Швајцарској омогућити реекспорт оружја у Украјину, посланици тек треба да гласају, наводи се у саопштењу објављеном на сајту парламента.
„Земљама које купују швајцарску војну технику треба дозволити, под одређеним условима, да је реекспортују у земље укључене у оружане сукобе. Савет кантона (горњи дом парламента) потврдио је овај став у среду са 22 гласа за и 17 гласова против, уз четири уздржана гласа“, наводи се у документу.
12:32 07.06.2023
Кабинет генералног тужиоца Украјине саопштио је да је формирана међуресорна група истражитеља из Савета безбедности Украјине и националне полиције у циљу истраге околности рушења Каховске хидроелектране.
12:30 07.06.2023
Кијев за сада није одговорио Бриселу за захтев за разјашњавање употребе белгијског оружја за нападе на Белгородску област, пише лист „Соар“.
Министарство спољних послова Белгије наложило је свом амбасадору у Украјини да је потребно подсетити Кијев на принципе под којима се оружје предаје, додаје лист.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала