- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Бродски квартет изводи музику Исидоре Жебељан у Коларчевој задужбини

© Фото : Спутњику уступила Коларчева задужбинаБродски квартет
Бродски квартет - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
Пратите нас
Бродски квартет, један од водећих камерних ансамбала на светској музичкој сцени, наступиће 18. јуна у Великој дворани Коларчеве задужбине.
Овај камерни ансамбл са вишедеценијском традицијом, на концерту на Коларцу наступиће у саставу Крисија Осостович (виолина), Ијан Белтон (виолина), Пол Кесиди (виола) и Џеклин Томас (виолончело).
Квартет носи име великог руског виолинисте и пасионираног камерног музичара Адолфа Бродског, коме је Чајковски посветио свој Виолински концерт.
На концерту ће бити изведена дела Исидоре Жебељан која је годинама сарађивала са овим квартетом.

Исидора и Бродски квартет

Као и све иностране музичаре, диригенте, ансамбле и оркестре с којима је сарађивала, Исидора је и Бродски квартет упознала преко своје музике, каже обоиста Борислав Чичовачки.
Истакнути шпански кларинетиста Жоан Енрик Љуна учествовао је 2003. године у извођењу светске премијере Исидорине композиције „Песма путника у ноћи“ у Националној галерији у Лондону.
Када му је неколико година касније чувени Бродски квартет понудио сарадњу у виду заједничког концертног програма и међународне турнеје, Љуна је сматрао да на том концерту неизоставно мора да буде извођена и Исидорина музика.
Тако је Бродски квартет изводио Исидорину композицију на бројним концертима по целој западној Европи и у Јужној Америци, а да се још нису упознали са композитором.
На свом гостовању у Београду 2007. године са Данијелом Роландом који ће касније постати један од највећих амбасадора Исидориног стваралаштва, чланови Бродски квартета упознали су Исидору и остали опчињени њеном личношћу и њеном музиком.
© Фото : YT/ RTS 3 - Zvanični kanalИсидора Жебељан
Исидора Жебељан - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
Исидора Жебељан

Исидора – невероватан музичар

О том сусрету виолиста Пол Кесиди је у својој књизи „Got Beethoven“, поводом 50 година постојања Бродски квартета, истакао да је увек радост и инспирација срести неког невероватног музичара на својим путовањима.
„Када смо стигли у Београд на премијеру њеног компактног, једноставног дела 'Песма путника у ноћи', још увек смо се мучили да у потпуности разумемо дело. На проби смо заглибили у ритмичке сложености музике, које су нас спутавале у потпуно посвећеном извођењу. Одмах видевши проблем, Исидора је скочила, отишла до клавира и одсвирала, по сећању, цео овај масивно компликовани петнаестоминутни квинтет беспрекорно - плешући и певајући док је свирала. Било је то узбудљиво искуство које је у потпуности оживело дело и отелотворило све оно што сам одувек мислио и покушавао да пренесем о музици - да су на крају песма и игра“.
После концерта у Валенсији, инспирисала је, како је забележио Кесиди,не само извођаче, већ и целокупну публику да устану и заједно заиграју:
„Окупљена маса се смејала, певала и играла уз ’модерну музику’. Много пута смо наручивали нова дела од Исидоре и снимили смо CD са њеном инспиративном музиком”.

Турнеја посвећана Исидориној музици

Непосредно после тог сусрета Бродски квартет је од Исидоре наручио композицију за квартет и тако је настао славни „Поломка квартет“, једна од најспецифичнијих Исидориних композиција, коју је тај ансамбл свирао на бројним концертима по Европи.
Уследиле су друге поруџбине, као што су песма за мецосопран и гудачки квартет „Кад је Бог стварао Дубровник“ и „Интимно писмо из Јудејске пустиње“.
Исидора је за њих аранжирала неке своје раније написане композиције, као што су „Нове Ладине песме“ и „Игра дрвених штапова“, а ансамбл је свом реперторау додао и све раније Исидорине композиције које у свом саставу укључују гудачки квартет, тако тако да Бродски данас изводи више од 10 дела српске композиторке.
Свирали су их на концертима по Европи, Америци, Аустралији и Израелу, уз изузетне музичаре као што је хорниста Штефан Дор, али и Исидора Жебељан, која је свирала клавир.
Снимили су компакт диск са Исидорином музиком за немачку дискографску кућу CPO, а њене композиције снимали су и за „Chandos Records“, где су недавно, а поводом пола века постојања, снимили албум на коме се налази и „Интимно писмо из Јудејске пустиње“.

Гости на концерту

Гости концерта у Коларчевој задужбини биће кларинетиста Жоан Енрик Љуна, сопран Анета Илић, пијаниста Вук Божиловић, обоиста Борислав Чичовачки, контрабасиста Дамјан Милосављевић, Дарко Карличек на удараљкама и диригент Премил Петровић.
Бродски квартет је Исидориној музици најоданији интернационални ансамбл, који овим концертом почиње међународну турнеју посвећену њеномстваралаштву.
Зубин Мехта и Београдска филхармонија - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
КУЛТУРА
За рођендански концерт Београдске филхармоније улазнице нестале за мање од сат времена /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала