- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

И норвешки стручњаци међу новим члановима Надзорног одбора ЕПС-а

Пратите нас
Министар рударства и енергетике и представник Владе Републике Србије у Скупштини акционара „Електропривреде Србије“ (ЕПС) Дубравка Ђедовић представила је данас у седишту Владе нове чланове Надзорног одбора ЕПС-а, међу којима су и норвешки стручњаци за енергетику.
За нове чланове именовани су бивши државни секретар норвешког премијера Олуф Улсет, руководилац београдске канцеларије Еуронета Владан Живановић, магистар економије са искуством рада на високим позицијама у више министарстава Норвешке Пер Сандеруд, некадашњи водећи специјалиста у Светској банци у Вашингтону Дејан Остојић, стручњак за енергетику са искуством рада на високим позицијама норвешке енергетске компаније Статкрафт Хилде Бакен, руководећи на више позиција у домаћим и страним банкама Игор Петковић и представник Синдиката радника ЕПС-а Миодраг Ранковић.
„Данас је важан дан за ЕПС и можемо рећи почетак нове ере која има све могућности да буде снажна модерна и успешна компанија која ће бити лидер и пример за читав регион. Укратко да буде оно што по својим потенцијалима и историји заслужује и треба да буде. То је верујем жеља свих грађана наше земље и запослених у ЕПС-у“, навела је Ђедовићева на конференцији за медије организованој поводом именовања нових чланова ЕПС-а, преноси Танјуг.
Додала је да ово именовање није само „реформа на папиру“ већ да је циљ Владе Србије да спроведе реформе које ће се видети у већој одговорности, деполитизацији и у резултатима који су највеће мерило успеха.

„Када је доношен статут ЕПС-а рекли смо да ћемо се бавити суштином, а не формом. Да желимо да унапредимо управљање, да ћемо тражити професионалце из Србије и света. Да ћемо побољшати начин рада и успоставити јасну поделу одговорности.“

Оценила је да је јасно да се ствари у ЕПС-у озбиљно мењају и да ће именовање нових чланова бити пример професионализације менаџмента у енергетском сектору, не само у Србији већ и у региону.
„Држава види ЕПС као стуб енергетске стабилности Србије који треба да обезбеди већу енергетску независност поготово у периоду светске економске кризе и транзиције на прелазу ка чистијом енергијом“, навела је Ђедовићева.
Нагласила је да ЕПС мора да буде компанија која је способна да буде носилац великог инвестиционог циклуса у енергетици, јер она треба да гради нове производне капацитете и да се кроз ту компанију уложе десетине милиона евра инвестиција у наредном периоду.
„Влада Србије је више пута поновила да држава остаје власник ЕПС-а и она је та која дефинише шта жели од ЕПС-а, али и од новог надзорног одбора који преузима једним делом спровођење наше енергетске стратегије“, рекла је Ђедовићева.
Новоименовани члан НО ЕПС-а Олуф Улсет рекао је да је у срцу сваког модерног друштва електрична енергија.
„Наш задатак је да обезбедимо електричну енергију на одржив начин, али уз смањење штетних емисија и обезбедимо сигурно снабдевање“, рекао је Улсет.
Истакао је да је А.Д. ЕПС по свим стандардима велико јавно предузеће и послодавац и веома значајна компанија за српско друштво.
„ЕПС се суочава са истим великим изазовима приликом снабдевања друштва енергијом као и друге регионалне, али и европске компаније. Влада је поставила јасне амбиције у вези трансформисања ЕПС-а, како би побољшала резултате, смањила штетне емисије и повећала удео и улогу обновљивих извора енергије“, навео је Улсет.

Трансформација ЕПС-а у А.Д. предуслов за конкурентност на тржишту

Дубравка Ђедовић изјавила је да су променом форме ЕПС-а у АД Влада Србије и министарство желели да створе предуслове да та енергетска компанија послује конкурентно на тржишту и превазиђе потешкоће у функционисању.
„Желели смо да створимо предуслове да нема ограничења зарада за запослене и структуре управљања. Да немамо ограничења запошљавања. Када вам држава веже руке и ограничи у одређеном контексту, наравно да тада имате потенционалне потешкоће за раст и развој“, рекла је Ђедовићева.
Додала је да стално слуша о проблемима везаним за одлив кадрова у енергетском сектору.
„Имамо проблем са ангажовањем нових инжињера, радне снаге, пре свега високе стручне спреме. Ова трансформација је предуслов да створимо услове који ће решити проблем“, истакла је Ђедовићева.
Нагласила је да одлуке о надокнадама још увек нису донете и нагласила да новац није једини мотив због којих су новоименовани чланови пристали да прихвате позиције у НО ЕПС-а јер је то, како је рекла, велики професионални изазов.
„Они наравно неће волонтирати, а њихове накнаде ће бити у складу и са овлашћењима - пропорционалне одговорности које носе и бити усклађене са нивоом и стањем на тржишту, пре свега, у великим компанијама овог обима и значаја“, рекла је Ђедовићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала