- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Све поштено, па ко кога превари: Битка у Црној Гори – од ћевапа и кокица до „краља криптовалута“

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆгласачка кутија
гласачка кутија - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
Пратите нас
Кампања за парламентарне изборе у Црној Гори има два лица, једно до сриједе, када је све изгледало неуобичајено мирно, без махања заставама, великих свађа и пријетњи. Затим се током ноћи претворила у први мали рат због афере са ухапшеним краљем криптовалута До Квоном и његових наводних веза с лидером Покрета Европа сад Милојком Спајићем.
У среду је тим поводом одржана и сједница Вијећа за националну безбједност. Чланови Вијећа поручили су да од Специјалног државног тужилаштва (СДТ) очекују да разјасни у каквом су пословном односу били лидер Покрета Европа сад (ПЕС) Милојко Спајић и ухапшени „краљ криптовалута“, држављанин Јужне Кореје До Квон.
Из ПЕС-а поручују да је афера наручена из Владе, те да су писмо До Квона Абазовићу писали адвокат Бранко Анђелић и инспектор у Агенцији за националну безбједност Артан Курти, по инструкцијама премијера Дритана Абазовића.
Помињана је и могућност хапшења Спајића, који је у четвртак поручио да ако се то деси људи на излазе на улице.
Дакле, једна мирна кампања у којој су бирачима дијељена обећања о економском бољитку са свих страна, али и вода са предизоборних пунктова Демократа и УРА, док је Покрет за промјене у Бијелом Пољу поклањао порције ћевапа, а премијер Абазовић у Беранама ђеци куповао кокице, одједном се претворила у прави мали рат за парче будуће власти у Црној Гори.

Како послије афере формирати владу

Инес Мрдовић из НВО Акције за социјалну правду каже за Спутњик да ће се Покрет Европа сад, по свим анкетама фаворит за побједу на недјељним изборима, сада наћи у веома незгодној ситуацији што би могло да отежа формирање нове црногорске владе.
„Пред ПЕС-ом је велика дилема, са киме ће сада формирати власт. Са коалицијом УРА- Демократе након оваких тешких оптужби, сумњам. Ту су и бивше партије чланице ДФ, чији лидери такође тешко оптужују Спајића. По мени, сазивање сједнице Вијећа за националну бeзбиједност јесте злоупотреба институција у предизборне сврхе. ПЕС ће тешко у владу и са ДПС-ом. Остаје им можда само варијанта да траже подршку за мањинску владу, која опет не би издржала ни можда двије године, и опет нам ето нестабилност. Чини ми се да су то на уму и имали креатори поменуте афере“, коментарише Мрдовићева.
Она указује да су политичари, који су сада у влади, у овој кампањи само преузели понашање од претходника из ДПС-а.
„Једноставно су користили све институционалне предности које им даје то што су владини чиновници и све полуге власти су користили у предизборној кампањи, поручујући тако да су партије битније од државе“, констатује наша саговорница.

Кампања као „урнебесна комедија“

Новинар Младен Стојовић каже за Спутњик да је предизборна кампања била у складу са предизборним коалицијама и развученим линијама „фронта“.
„Ако би жанровски морали да одредимо представу најлакше бисмо је описали као урнебесну комедију. У прилог оваквој оцјени само пар факата: имамо коалицију коју су саставили најгласнији противници формирања 43. владе са онима који су је правили (Коалиција „Храбро се броји“). Тај савез сада се најжешће бори против покрета који је формиран од водећих чланова 42. владе (ПЕС, Милојко Спајић, Јаков Милатовић, Оливера Ињац, Андреј Миловић) а који су са носиоцем листе „Храбро се броји“ (Алекса Бечић) бранили 42. владу од главног рушитеља Дритана Абазовића (2. на листи „Храбро се броји“). Потом, имамо ситуацију у којој је један од лидера Покрета Европа сад подржавао управо коалицију са онима који воде најгласнију борбу са носиоцем листе ПЕС. Мислим на предсједника државе Јакова Милатовића који, јавна је тајна, не подржава нови „курс“ његовог до јуче главног саборца Милојка Спајића", наводи Стојовић.
Имамо, каже он, на сав тај хаос сада и аферу у којој се Спајић сумњичи да му је кампању можда финансирао донедавно најтраженији бјегунац са црвених потјерница, јужнокорејски маг криптовалута До Квон.
„Ту је и још неколико афера које имају предизборни мирис, као и и „салто мортале“ блокова, и када се све то сабере у један „лонац“, добија се утисак да играју сви против свих, наравно испод стола. Сви при том тврде да се боре против корупције, организованог криминала и за правду“, образлаже Стојовић.
Наш саговорник каже да су посебна „мирођија“ у комедији мале листе, које су најгласније у пласирању јаких парола о борби за више интересе, демократију, правду и слободу, а чији актери имају много среће што се велики од међусобне туче не баве њима, јер би разоткривање неких чињеница о учесницима изборне трке, макар и само на нивоу повезаних лица, прерасло у пародију.
„Мој утисак је да су до јуче главни ривали - ДПС са сателитима, и коалиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) која је заправо благо окрњени ДФ, помало изгубили оштрицу копља јер више ником није јасно ко ће против кога и са ким да буде сјутра. Чињеница да ударне медијске песнице ДПС-а бране Милојка Спајића од Дритана Абазовића наводе на сумњу да оптужбе које иду са адреса ЗБЦГ о могућој постизборној коалицији ова два субјекта нису немогуће. Још ако се томе дода твит члана предсједништва ПЕС-а Тихомира Драгаша да ће да напусти покрет ако буде правио постизборну коалицију са УРА, утисак је још јачи. Има једна шаљива узречица у Црној Гори којом се описује овакво стање – „све поштено па ко кога превари“. Какав ће епилог збрке да буде, управо због наведене максиме додатно је тешко предвидјети. Многи сумњају да ће бити такав да ће Дритан Абазовић бити „принуђен“ да обавља функцију премијера у техничком мандату до јесени, када су могући нови избори”, коментарише Стојовић за Спутњик.

Ко је фаворит по анкетама

Према неколико анкета, које су рађене за потребе странака, највећи фаворит недјељних избора је Покрет Европа сад, предвиђа му се резултат око 30 одсто, али након афере До Квон видјећемо коме ће тај Јужнокореанац бити „валута“.
Коалиција око ДПС-а, без СДП, са старим коалиционим партнерима има око 20 одсто подршке. Неизвјесно је колико ће имати коалиција НСД и НДП, након разлаза са ПЗП-ом два дана пред предају листа. Сигурно преко десет одсто подршке, између десет и петнаест одсто има коалиција Демократе и УРА.
Цензус би требало да пређе Бошњачка странка, близу је и партија коју предводи Владимир Лепосавић,а шансе да пређе цензус има и коалиција око Демохришћана, Праве и Слободне Црне Горе... Албанске партије ће имати цензус на основу посебних квота за националне мањине. Непознаница је колико ће гласова добити СДП, да ли ће прећи цензус, јер нијесу хтјели у коалицију са ДПС-ом.
Председник Црне Горе, Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
РЕГИОН
Милатовић упозорава: Злоупотреба институција у кампањи озбиљан ризик
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала