Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић захвалио Индији на подршци територијалном интегритету Србије /видео/

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆПредседник Србије Александар Вучић и председница Индија Дроупади Мурму
Председник Србије Александар Вучић и председница Индија Дроупади Мурму - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
Пратите нас
Председник Александар Вучић захвалио је данас Индији, после састанка са председницом Индије Дроупади Мурму у Палати Србија, на подршци територијалном интегритету наше земље и на поштовању међународног права и Повеље УН.
„Огромна ми је част да вас угостим, поносни смо на традиционално пријатељство, захвалан сам на подршци територијалном интегритету Србије, увек ћемо се и ми на исти начин односити према Индији“, рекао је Вучић, напомињући да је ово прва посета индијског председника после 1972. године.
Он је подсетио да су дипломатски односи наше земље са Индијом успостављени 1948. године и да смо поносни на наше традиционално пријатељство.
„Хвала на подршци територијалном интегритету Србије и поштовању међународно јавно правних норми и Повеље УН. Србија ће се на исти начин односити према Индији и верујемо да у свакој институцији у свету постоји простор за нашу најближу сарадњу, коју нико не може да наруши“, нагласио је Вучић.
Вучић је навео да је са председницом Индије разговарао о сарадњи у шест области, од којих је посебно истакао област одбране .
„Наша национална компанија и индијска размотриће успостављање директног лета између Београда и Делхија, а дао сам налог да се у седам до 10 дана упрости визни режим са Индијом“, истакао је Вучић.

Мурму: Разговарали смо о директном лету Београд - Њу Делхи

Председница Индије Дроупади Мурму изјавила је да је одушевљена што је Србија прва европска земља коју је посетила откако је постала председница Индије у јулу прошле године.
„Хвала вам председниче Вучићу, одушевљена сам што је ово моја прва посета било којој европској земљи. Хвала и Србији на гостопримству које ми је указано. Подсетила бих на посету Вучића Индији 2017. године. Његова посета је поставила темеље за ширење нашег билатералног партнерства. Наши односи се заснивају на узајамном поверењу. Остајемо посвећени да убризгамо још енергије у виталне амбиције“, поручила је Мурму на конференцији за новинаре.
Она је додала да је имала конструктиван и продуктиван састанак са српским колегом.
„Разговарали смо о свим важним аспектима наших билатералних односа, али и о глобалним и регионалним питањима. Одлучни смо да градимо даље односе, да радимо на ширењу технологије, јачању односа међу људима... Договорили смо се да јачамо сарадњу у УН и другим мултилатералним форумима“, истакла је она.
Мурму је рекла да ће интеракција да води до још снажније узајамно корисне сарадње.
„Председниче Вучићу, желела бих да сарађујемо са Србијом када је реч о ИТ сектору, здравству, енергетици, пољопривреди... Србија је традиционални пријатељ Индије, стога, заинтересовани смо врло да сарађујемо са Србијом. Желимо да радимо даље, разговарали смо о директном лету Београд - Њу Делхи. Учестале посете ће најбоље јачати наше партнерство набоље“, навела је председник Индије.
Претходно је Вучић приредио свечани дочек испред Палате „Србија“ за председницу Индије.
Она је дочекана уз највише државне почасти, црвени тепих, постројену Гарду Војске Србије и интонирање химне две државе.
Дочеку су присуствовали и чланови Владе Републике Србије — гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, председник Привредне коморе Марко Чадеж и делегација Индије.
Након свечаног дочека, председник Вучић и председница Индије одржали су састанак у ужем формату, а потом је уследио пленарни разговори делегација две земље.
Након изјава за медије, одржан је Српско-индијски пословни форум.

Вучић на форуму: Важно да успоставимо што ближу сарадњу са најбрже растућом економијом

Председник Александар Вучић изјавио је, на отварању Српско-индијског пословног форума, да је посета индијске председнице велика привилегија и прилика да се унапреде и ојачају економске везе две земље.
„Важно је да успоставимо што је могуће ближу сарадњу са, у овом тренутку, најбрже растућом светском економијом каква је индијска“, нагласио је председник.
Навео је да је индијска економија ојачала захваљујући ИТ сектору, дигитализацији, иновацијама, реформама, улагању у социјалну инфраструктуру, опоравку индустријског сектора и јаком услужном сектору. Видимо корист у јачању огромног партнерства са вама, рекао је Вучић индијским привредницима.
„Важно је за нас да учествујемо у индустријској размени и привлачењу инвестиција“, истакао је Вучић и поручио да Србија има веома добру радну снагу.
Објаснио је да је тренутна трговинска размена 327 милиона евра, али да се ове године бележи раст у првом кварталу од 21 одсто, али да трговинска размена веома брзо може да достигне милијарду евра.
„Сасвим сам сигуран да ту милијарду можемо брзо да достигнемо, али милијарда мора да буде само почетак и да покушамо да наставимо сарадњу, убрзавамо и да то иде геометријском, а не аритметичком прогресијом и верујем у наше традиционално пријатељство“, рекао је Вучић.
Председница Индије допутовала је у среду у Београд, у званичну посету Србији, коју завршава у петак.
Ово је друга земља коју Мурму званично посећује од када је ступила на дужност председника Републике Индије јула прошле године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала