- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Фестивал европског филма Палић од 15. до 21. јула: Гошћа глумица и редитељка Маргарета фон Трота

© Фото : Спутњику уступио Фестивал европског филма Палић/Manfred BreuersbrockМаргарета фон Трота
Маргарета фон Трота - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
Пратите нас
Јубиларни 30. Фестивал европског филма Палић биће одржан од 15. до 21. јула, а гошћа ће бити немачка редитељка, сценаристкиња и глумица Маргарета фон Трота.
Маргарета фон Трота добила је 2004. године награду „Александар Лифка“ коју палићки фестивал додељује за изузетан допринос европској кинематографији, заједно са Живорадом Жиком Митровићем као домаћим лауреатом.
Рођена 1942. у Берлину, у младости је остварила успешну глумачку каријеру у филмовима познатих немачких редитеља као што су Рајнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шлендорф.
Написала је бројне сценарије за Шлендорфове филмове, а 1975. године су заједно режирали филм „Изгубљена част Катарине Блум” (1975).
Након тога Фон Трота је почела самостално да режира и постала најзначајнија и најуспешнија филмска редитељка новог немачког филма, чија остварења истичу јаке женске ликове и обично су постављени у важан политички контекст.
Добитница је „Златног лава“ Венецијанског филмског фестивала, награде за животно дело Европске филмске академије идва пута била номинована за „Златну палму“на Канском филмском фестивалу.

Предфестивалски програм од 1. јула

На овогодишњем Фестивалу европског филма Палић, чији предфестивалски програм почиње 1. јула, очекује се више од 150 филмских професионалаца из земље и иностранства.
У оквиру предфестивалског програма, као и претходних година, биће приказани филмови у пет селекција, па публика може погледати по седам филмова у оквиру „Best of Europe“ и "Europe4Kids” програма.
Навеликом платну суботичког биоскопа „Еуросинема“ биће приказан Омаж програм добитницима награде „Александар Лифка“, док ће на великом платну у центру Суботице бити одржан програм „Класици на тргу“.
© Фото : Спутњику уступио ФЕФ/Дамир ВујковићФестивал европског филма Палић од 15. до 21. јула
Фестивал европског филма Палић од 15. до 21. јула - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
Фестивал европског филма Палић од 15. до 21. јула

Више од 100 филма у 11 селекција

У званичном програму фестивала биће приказано више од 100 филмова у 11 селекција и програма.
Пратећи програм обухватиће изложбе посвећене историји фестивала, филмским плакатима и великану српског глумишта Мији Алексићу, као и промоције књига, панел дискусије и концерте.
У плану су и радионица филмске критике која окупља учеснике из 11 земаља, радионица намењена члановима Мреже фестивала европског филма, као и летња конференција Мреже киноприказивача Србије на којој ће нагласак бити на европском филму.
У САНУ представљена антологија „Писци у биоскопу“ Слободана Шијана - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
КУЛТУРА
Кад књижевност ода почаст филму: У САНУ представљена антологија „Писци у биоскопу“ Слободана Шијана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала