Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хил: Суштински концепт – да Србија потпуно промени правац и потпуно приђе Западу

© Tanjug / JADRANKA ILIĆКристофер Хил
Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
Пратите нас
Амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил изјавио је данас да САД желе бољи и дубљи однос са Србијом. Он је рекао да је суштински део америчке улоге да подржи Србију у настојању да приступи ЕУ, и додао како се нада да људи „разумеју овај суштински концепт који подразумева да Србија потпуно промени свој правац и потпуно приђе Западу“.
„Сматрам да Србија сада доноси добре одлуке и иде у добром правцу. Наравно и даље ће бити тешкоћа, али САД види Србију као доброг партнера са којим може да ради и са којим ће бити све ближи у будућности“, рекао је Хил у Привредној комори Србије.
Он је отварајући Скупштину ПКС рекао да није никаква тајна да САД подржавају Србију на њеном путу ка пуноправном чланству Европској унији.
„Нисам овде да причам о прошлости и о тешкоћама, али јесам да кажем да, иако су нам земље раздвојене океаном, уопште нисмо одвојени. Суштински део америчке улоге овде је да подржи Србију у њеном настојању да приступи ЕУ. Од суштинског значаја је да Србија и ЕУ функционишу заједно, односно да Србија приступи Унији“, навео је Хил.
Према његовим речима, процес приступања није ни мало лак, јер постоје бројна питања које треба решити.
„САД подржава Србију, помаже јој да прође кроз тај процес како би постала добар пуноправни члан ЕУ“, казао је амерички званичник.
Додао је да се нада да људи разумеју овај суштински концепт који подразумева да Србија потпуно промени свој правац и потпуно приђе Западу, јер је то природно стање ствари, јер тамо припада.
Хил је казао да 20. век уопште није био добар према Србији и српском народу, као и да је овај век започео „брутално“.
Амерички амбасадор у Србији је нагласио и да је српски народ у протеклом периоду прошао кроз пуно тога, што је исцрпело многе Србе.
„Србија је, ипак, сада отворила ново поглавље у својој економској историји и сада земља има прави приступ. Србији је потребна економија заснован на предузетништву, као и заједница заснована на интеграцијама не само у оквиру региона“, нагласио је Хил.
Казао је да је Србија доста напредовала у односу на раније и напоменуо да то није било лако остварити, с обзиром на све муке које је српски народ прошао, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала